Foto: LETA
Latvijas uzņēmumu un iedzīvotāju apkalpošanai četras piecas bankas būtu pilnīgi pietiekams daudzums, sacīja "SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols.

Lai gan patlaban Latvijā strādā 30 bankas, no kurām desmit ir ārvalstu banku filiāles, Ozola skatījumā, ilgtermiņā tirgū nav vietas vairāk par piecām bankām, taču jāņem vērā, ka Latvijas tirgus īpatnība ir tā, ka bankas ļoti daudz apkalpo nerezidentu klientus.

"Bijušo Padomju Savienības valstu tirgus potenciāls ir milzīgs, un, ja riski saistībā ar darbības caurredzamību un likumu ievērošanu tiek labi vadīti, tad Latvijā var būt 20, 30 vai pat 60 bankas, jo šie tirgi ir ļoti lieli," skaidroja baņķieris, kura vadītā banka nerezidentu biznesā nepiedalās.

Taujāts, kādu viņš redz finanšu tirgu Latvijā pēc pieciem gadiem, Ozols atzina, ka sektoram priekšā ir ļoti liela konkurences cīņa, kurā, cerams, ieguvēji būs klienti un patērētāji, taču Latvijas iedzīvotājiem jārēķinās, ka ar laiku samazināsies to banku skaits, kam būs filiāles ārpus Rīgas.
"Jebkurā bagātākā Eiropas valstī tādā Latvijas mērogam vidēja izmēra pilsētā kā, piemēram, Tukumā, Cēsīs, ir tikai divu trīs banku filiāles, kas pēc mūsu standartiem ir nelielas. Turklāt jāņem vērā, ka pārticības līmenis šajās valstīs ir lielāks. Visticamāk, ka arī šeit nebūs citādāk, jo būs divas līdz trīs bankas ar filiāļu tīklu ārpus Rīgas. Būs dažas bankas, kas strādās bez plaša filiāļu tīkla un koncentrēsies uz Rīgas reģionu. Protams, atsevišķi jāskaita nerezidentus apkalpojošās bankas," sacīja Ozols.

Pati "SEB banka" sevi redz to banku vidū, kam arī pēc pieciem gadiem joprojām būs plašs filiāļu tīkls reģionos. Pērn un aizpērn "SEB banka" esot izpildījusi savu mājasdarbu un veikusi dažādus pasākumus, kas bijuši grūti, atsevišķi varbūt arī nepopulāri, proti, tika pārskatīts un samazināts filiāļu skaits no 63 līdz 49.

"Tajās vietās, kur esam ārpus Rīgas, esam uz palikšanu. Pašlaik esam labā formā, lai gan iekšējā optimizācija organizācijā būs vienmēr, bet filiāļu skaita turpmāka samazināšana nav plānota," apliecināja bankas vadītājs.

Kopumā šajos gados "SEB banka" darbinieku skaitu samazinājusi par aptuveni 11%. Samazinājums veikts ne tikai uz filiāļu optimizācijas rēķina, bet pārskatītas arī citas funkcijas.

Ozols arī atklāja, ka pāris mazākas Rietumvalstu bankas ir vērtējušas iespēju atstāt Latvijas tirgu, tomēr šo banku nosaukumus viņš nevēlējās atklāt.

Atsevišķu banku vēlme pamest Latvijas tirgus esot tikai normāla, jo "vienmēr ir tā, ka kādi uzņēmumi ienāk un kādi aiziet".

"Banku tirgus Latvijā, tāpat kā jebkurā citā ekonomikā, būs vienmēr. Jautājums ir par to, cik bankām tirgū būs vietas. Katrai bankai, tāpat kā jebkuram citam uzņēmumam, lai tirgū veiktu investīcijas, ir jāspēj stabili un pastāvīgi sasniegt pozitīvu rezultātu," skaidroja Ozols.
Par šādām citu banku vēlmēm nav informēta ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ne arī Latvijas Komercbanku asociācija.

Lielākās zviedru bankas Latvijā - "SEB banka", "Swedbank" un "Nordea banka" - jau iepriekš vairākkārt ir uzsvērušas, ka, neskatoties uz ekonomisko krīzi un milzīgajiem zaudējumiem, nedomā pamest Latvijas tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!