Latvijā šobrīd nav būtisku priekšnoteikumu medicīnas tūrisma attīstībai. Turklāt viedoklis, ka medicīnas tūrisms ir „glābšanas riņķis” veselības aprūpes sistēmai Latvijā, ir pārsteidzīgs.

Latvijā šobrīd nedarbojas neviens no priekšnoteikumiem, kas veicinātu medicīnas tūrisma attīstību. Veselības aprūpes iestādes nav gatavas medicīnas tūristiem, jo nav sakārtota to vide un infrastruktūra. Turklāt piedāvātais serviss ir nepilnīgs un daudzviet trūkst fundamentālas izpratnes par cieņpilnu attieksmi pret klientu.

Liela daļa veselības aprūpes iestāžu šobrīd nevar nodrošināt pienācīgi augstas kvalitātes servisu vietējiem iedzīvotājiem, līdz ar to nav pamata runāt par ārvalstu klientu/pacientu piesaistīšanu, kamēr šī sistēma iekšēji netiek sakārtota.

Medicīnas tūrisma klienti ļoti augstu vērtējot ārsta profesionalitāti, vidi, attieksmes, apkalpošanas un servisa kvalitātes apvienojumu, taču Latvijā šobrīd ir ļoti maz iestāžu, kas atbilstu šiem kritērijiem. Līdz ar to, kamēr šīs jomas nebūs sakārtotas, Latvijai kā medicīnas tūrisma valstij attīstības perspektīvas faktiski nav.

Arī mums ikdienā strādājot gan ar vietējiem klientiem, gan ārvalstu klientiem, ir grūti atrast sadarbības partnerus, kas varētu nodrošināt atbilstošas kvalitātes pakalpojumu un servisu. Problēma ir tajā, ka Latvijā medicīnas iestādes nedomā par to, kā to pirmo reizi redz klients. Ir svarīgi saprast, ka arī atrašanās vieta un ērta piekļūšana, ir svarīgi faktori, kas jāņem vērā. Daudzviet medicīnas iestādēm pat nav savas izkārtnes, kā rezultātā, ir ļoti sarežģīti tās atrast. Paradoksāli, bet, ja to nevar atrast vietējais iedzīvotājs, vai to varēs medicīnas tūrists?

Nepieciešama mērķtiecīga valsts politika

Medicīnas tūrisma attīstībai ir nepieciešams valsts atbalsts un konkrēta attīstības stratēģija. Būtiski, lai tiktu veidota mērķtiecīga politika pilnvērtīgas un konkurētspējīgas medicīnas aprūpes sistēmas izveidošanā. Līdz šim valstij konkrētas ilgtermiņa veselības attīstības stratēģijas nemaz nav bijis. 

Valstī jāpiemēro mērķtiecīga politika, kas veicina valsts un medicīnas iestāžu kopdarbu, kā arī jārealizē aktivitātes ārvalstu klientu piesaistīšanai. Uzskatu, ka bez valsts atbalsta medicīnas tūrisma attīstībai nav nekādu perspektīvu! Primāri ir nepieciešams izstrādāt veselības aprūpes sistēmas ilgtermiņa attīstības stratēģiju, kas ietver gan izglītības pilnveidošanu, gan valsts un medicīnas iestāžu sadarbību, infrastruktūras attīstību un mērķtiecīga komunikāciju uz ārvalstīm. Svarīgi, lai Latvija tiktu pozicionēta ne tikai kā tūristu ceļvežu galamērķis, bet arī kā valsts, kas piedāvā augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumus un servisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!