Foto: PantherMedia/Scanpix
Savulaik un arī patlaban var pārmest AS "Latvenergo", ka uzņēmums pārāk maz pievēršas zaļajai enerģijai, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina bijušais AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

Tomēr, viņaprāt, tas nemaz nav vajadzīgs. Pēc viņa domām, "nevar paņemt visu" - jādara tas, ko labāk māki un ir lielāka pieredze, un jāļauj arī kādam citam darīt.

"Jāsaprot, ka "Latvenergo" paralēli arī jānopelna kāda naudiņa, un, ja zaļās enerģijas īpatsvars tā jau ir pietiekami liels, tad uzmanība tai varbūt nav jāvelta tik daudz, kā tas ir igauņiem un lietuviešiem. Varam teikt, ka šī zaļā enerģija ir būvēta padomju laikos, bet kāda starpība - tā ir. Nevajag bērt pelnus sev uz galvas. Narvas spēkstaciju arī radījuši padomju inženieri," vērtēja Miķelsons.

Viņš atzina, ka Latvijā notika koncentrēšanās uz citām jaudām un tika rekonstruētas esošās - abas termoelektrostacijas. Neattīstījās vēja enerģētika, taču, viņaprāt, tas ir politiskas dabas, nevis "Latvenergo" jautājums.

"Subsīdiju mehānisms līdz šim brīdim ir kropls, un redzam rezultātu. Nemaz nerunāju par birokrātisko līmeni," teica Miķelsons.

Viņš teica, ka "Latvenergo" pievērsās vēja enerģijas izmantošanai, tikuši veikti arī pietiekoši lieli pētījumi. Taču Latvijā teritorijā ir kādas trīs vietas, kur varētu šādas "puslīdz jēdzīga lieluma" vēja stacijas būvēt, un visas pieder privātīpašniekiem. "Latvenergo" esot centies atrast piemērotas vietas, bet tās bijušas ekonomiski neizdevīgas.

Runājot par biomasas izmantošanu, Miķelsons norādīja, ka "Latvenergo" ir lielākais spēlētājs, bet ne vienīgais. "Tas, ka iedomājamies enerģētiku un domājam "Latvenergo", ir padomju laika domāšanas līmenis. Ja runājam par siltumenerģiju, projekti top, tie nāk klāt, bet tas ir lēns process," uzskata bijušais energokompānijas vadītājs.

Miķelsons vadīja "Latvenergo" no 2000.gada līdz 2010.gada vasarai. 2010.gada jūnijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja viņu saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām. 2010.gada nogalē viņš kopā ar sievu izveidojis SIA "KLM Consilia", kurā kļuva par valdes locekli. Patlaban viņš iesaistījies ar ražošanu saistītos projektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!