Foto: LETA
Lielākā interese par Latvijas kokrūpniecības uzņēmumiem ir Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas investoriem, pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Tiek monitorēti ļoti daudzi uzņēmumi Latvijā, bet es negribētu teikt, ka galvenā interese nāk no Krievijas. Nebūt ne. Tās ir ES valstis. Arī ķīnieši sāk izrādīt kaut kādu interesi, bet šajā gadījumā, ja arī viņi veiks investīcijas, tad tās drīzāk būs tā saucamās "green field" [jaunas investīcijas, piemēram, pilnībā no jauna uzcelta rūpnīca] investīcijas, nevis kādu esošo uzņēmumu pārpirkšana," paskaidroja Klauss un piebilda, ka Krievijas uzņēmēji būtisku interesi izrādījuši tikai par Latvijas lielāko kokapstrādes uzņēmumu "Latvijas finieris".

Klauss norādīja, ka investīciju piesaistei kokrūpniecībā jāizvērtē, kas ir Latvijas konkurētspējas priekšrocības. "Šajā gadījumā jāraugās, kas ir Latvijas konkurētspējas priekšrocības mūsu nozarē. Visi veiksmes stāsti, kurus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ir mēģinājusi minēt, parasti ir saistīti ar investīcijām pirmapstrādē jeb baļķu pārstrādes jomā. Vēl ir investīcijas, kas nonāk granulu un plātņu ražošanā, kas arī ir viens no virzieniem. Pārējos sektoros īstenībā vietas jaunām jeb "green field" investīcijām vairs nav. Līdz ar to pašlaik varam runāt drīzāk tikai par uzņēmumu pārpirkšanu. Protams, šie secinājumi ir tādā gadījumā, ja runājam par saprātīgu lēmumu," viņš klāstīja.

Viņš arī minēja, ka viens no iemesliem, kāpēc Latvijas kokrūpniecība strauji neattīstās, ir mazs vietējais tirgus. "Mūsu viena no problēmām, kāpēc strauji neattīstās, piemēram, mēbeļu ražotāji, ir tas, ka mums ir ļoti mazs vietējais tirgus. Šāda tipa ražotnes parasti novieto tuvu patēriņa tirgum, lai šie produkti nav tālu jāvadā. Ir ļoti labi, ka Latvijā ir virkne uzņēmumu, kas spējuši attīstīt savas ražotnes, bet cerēt, ka ir vieta vēl jaunām, lielām rūpnīcām ir naivi," sacīja Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

Latvijas Kokrūpniecības federācija dibināta Latvijas kokrūpniecības interešu starptautiskai pārstāvniecībai, asociāciju darbības attīstīšanai un koordinēšanai. Federācijā apvienojušās nozares uzņēmēju asociācijas – Latvijas Kokmateriālu ražotāju un tirgotāju asociācija, asociācijas "Latvijas mēbeles" un "Latvijas koks", Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācija, Latvijas Mežizstrādātāju savienība, Latvijas Biomasas asociācija "Latbionrg" un Latvijas Kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!