Foto: F64

Īstais brīdis Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja "Lattelecom" pārdošanai ir nokavēts, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja telekomunikāciju operatora "Baltcom" valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre.

"Vai valsts varēs nopelnīt, pārdodot "Lattelecom", to es nezinu. Katrā ziņā es par to šaubos," viņš teica.

Vienlaikus Šmidre atturējās minēt iespējamo "Lattelecom" pārdošanas cenu, norādot, ka pašlaik to prognozēt uzņēmumam, kurš darbojas mākslīgi izveidota monopola apstākļos, būtu tuvredzīgi. "Neviens operators, kas vēlēsies to iegādāties, šim faktam nepaies garām. Neviens investors nepaies garām faktam, ka virszemes televīzijas apraide pēc būtības pieder tikai šim konkrētajam uzņēmumam. Tāpat tiks ņemts vērā fakts, ka tūdaļ Eiropas Komisija uzņēmumam prasīs atdalīt maģistrālos datu pārvades tīklus. Tādējādi, pēc manām domām, īstais laiks "Lattelecom" pārdošanai ir palaists garām," viņš norādīja.

"Jebkuram operatoram ir skaidrs, ka ar katru gadu, kad tiek novilcināta "Lattelecom" pārdošana, palielinās dažādi ar šā uzņēmuma pārdošanu saistītie riski, jo tie izriet no esošās monopola stāvokļa izmantošanas, lai ko par to neteiktu gan valdība, gan pats "Lattelecom"," atzina "Baltcom" vadītājs.

Viņš pauda viedokli, ka Latvijai kādreiz būs Eiropas Savienībai jāpaskaidro, kas notiek mūsu sakaru nozarē. "To zina arī potenciālais pircējs, tāpēc viņam agri vai vēlu radīsies jautājumi, ko tad īsti viņi šeit pērk – maģistrālos tīklus vai arī operatoru uzņēmumu. Nav skaidrs arī, kas īsti tiek pārdots," klāstīja Šmidre.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka valstij "Lattelecom" ir jāpārdod, lai tā uz šīm lietām beidzot varētu paraudzīties no malas. "Citādi pašlaik nav īsti skaidrs, ko kurš vada – valsts uzņēmumu vai arī uzņēmums valsts lēmumus," paskaidroja uzņēmējs.

Runājot par to, vai vēlētos iegādāties "Lattelecom" akcijas, Šmidre pieļāva, ka viņa piedāvājums nesakristu ar vēlmēm, kuras patlaban uztur valdība. "Pēc manām domām, valdība vēl aizvien cenšas uzturētu kaut kādu mistisku "Lattelecom" vērtību, kuru visi baidās atklāt," viņš sacīja.

Šmidre arī pauda viedokli, ka ir pienācis pēdējais brīdis valstij piederošo mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) daļu pārdošanai. Pēc viņa aplēsēm, visa LMT kopējā vērtība varētu būt aptuveni miljards eiro.

"Tomēr situācija nebūt nav tik vienkārša. Tagad Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) saņem dividendes no "Lattelecom". Tāpat LVRTC saņem dividendes no LMT, kas ir to pamata ieņēmumi. Rodas jautājums, kas notiks brīdī, kad šie uzņēmumi tiks pārdoti. Otrkārt, kur tiks izmantota šo uzņēmumu pārdošanā gūtā nauda. Aplūkojot šo jautājumu no šāda viedokļa, tad jau labāk, lai šie uzņēmumi netiek pārdoti, jo pēc to pārdošanas neviens vairs īsti nezinās, kur palikusi par tiem saņemtā nauda," teica "Baltcom" vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!