Topošais negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likums, visticamāk, neatrisinās strīdīgos jautājumus piegādātāju un mazumtirgotāju attiecībās, uzskata laikraksta "Dienas Bizness" aptaujātie pārtikas produktu ražotāji.

AS "Lazdonas piensaimnieks" valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne uzsverusi, ka topošais likums var stabilizēt situāciju, bet visas problēmas tas neatrisinās. "Tuvākajā nākotnē mūs sagaida lieli apgrūtinājumi – loģistikas jautājumi, tara, paletes. Paredzu, ka tas būs ļoti sāpīgi, ja visiem nāksies pāriet uz eiropaletēm un ja taru vajadzēs ieviest visiem vienādu. Tas prasīs lielus izdevumus un, visticamāk, atsauksies uz produktu cenām," norūpējusies uzņēmuma vadītāja.

Vairāki uzņēmēji, kas vēlējās palikt anonīmi, atzinuši, ka, iespējams, mazumtirgotāji atradīs citus veidus, kā apiet likumdošanu un virzīt savas intereses.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis pagaidām atturas komentēt topošo likumu, sakot, ka jāsagaida pats likumprojekts. Krūzītis piebildis, ka joprojām gan ir bažas, vai, "radot regulāciju vienai daļai, netiks radīta pārregulācija, kas varētu ietekmēt brīvo tirgu un ierobežot brīvu preču kustību".

Ražotāju un tirgotāju savstarpējo attiecību regulēšanai veido negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumu. Pēc būtības topošais likumprojekts veidots, sašaurinot tirdzniecības likumprojekta darbības sfēru. Jau pagājušajā gadā pārtikas ražotāji un Zemkopības ministrija atbalstīja tirdzniecības likumprojekta izstrādi, norādot, ka tajā vajadzētu ietvert normas, kas ierobežotu mazumtirgotāju iepirkuma varas izmantošanu attiecībā pret piegādātājiem un nodrošinātu godīgu un vienlīdzīgu tirdzniecības vidi visām tirdzniecības procesā iesaistītajām pusēm. Savukārt vairums tirgotāju atzina, ka nozarē esošais tiesiskais regulējums ir pietiekams un atsevišķu jautājumu risināšanai var veikt attiecīgus grozījumus esošajos noteikumos.

Jau pērn decembrī tapa jauna darba grupa, kas sāka darbu pie negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekta izstrādes. Tā mērķis – nodrošināt vienlīdzīgu un godīgu konkurenci pārtikas mazumtirdzniecības sektorā, īpaši ierobežojot negodīgas tirdzniecības prakses īstenošanu starp tirdzniecības procesā iesaistītajām pusēm un mazumtirdzniecības uzņēmumu iepirkuma varas izmantošanu attiecībā pret piegādātājiem.

Likumprojekta izstrāde jāpabeidz līdz 1. jūlijam, kad Ekonomikas ministrija to plāno izsludināt valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!