Foto: LETA

Mediju grupa "Modern Times Group" (MTG) pašlaik izmanto jebkurus līdzekļus sava monopolstāvokļa nostiprināšanai, biznesa portālam "Nozare.lv" teica mediju koncerna "Baltijas mediju alianse" valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs.

"MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš, cenšoties pārliecināt Saeimu atcelt asas diskusijas izraisījušo "must carry" (obligātās bezmaksas retranslācijas) principu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai panāktu to, ka nacionālie televīzijas kanāli Latvijas skatītājiem turpmāk būs pieejami tikai par maksu, negodprātīgi izmanto savu lielākos konkurentu Baltijā - "Baltijas mediju alianses" vārdu," norādīja Solodovs.

Paužot viedokli par "must carry" principa atcelšanu, kā vienu no iemesliem šāda soļa nepieciešamībai Ozoliņš minēja "Baltijas mediju alianses" ieceri nākamgad atvērt TV kanālu latviešu valodā.

"Ozoliņa teikto caurvij sašutums, ka pēc "TV3" un LNT apvienošanās darījuma, kura rezultātā Zviedrijas mediju koncerns ieguva dominējošo monopolstāvokli Latvijas televīzijas tirgū, esam atļāvušies sabiedrību informēt par ieceri nākamgad atvērt TV kanālu latviešu valodā," teica Solodovs.

Solodovs norādīja, ka peļņas gūšanai veidotais MTG bizness nupat tikai pārņēmis varu pār Latvijas TV reklāmas industriju un informācijas telpu, taču nekavējas paust sašutumu, ka kāds uzdrošinās veidot tam konkurenci.

"Pat kompānijas iekšienē mēs tikai nupat esam definējuši jaunā TV kanāla saturisko koncepciju, taču tas netraucē Ozoliņam aizrunāties pat tiktāl, ka mūsu lēmums paplašināt informatīvo piedāvājumu latviešu skatītājiem "a priori" ir uzlūkojams kā apdraudējums nacionālajai drošībai," teica Solodovs.

"Baltijas mediju alianses" valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka MTG biznesa loģika patiesībā patlaban ir vienkārša - monopolstāvoklis ir iegūts un savā labā jāizmanto jebkuri līdzekļi, kas palīdz to nostiprināt.

"Mūs un Ozoliņu kā konkurentus Latvijas mediju tirgū gadiem ir šķīrusi kāda principiāla atšķirība - mēs cīnāmies par skatītājiem, bet Ozoliņš - pret konkurentiem. Šī reize tam ir kārtējais pierādījums," teica Solodovs.

Solodovs norādīja, ka, uzurpējot sev tiesības būt arī par vienīgajiem īstajiem nacionālā satura veidotājiem televīzijās un cenšoties likt sabiedrībai noticēt, ka vajag izbeigt diskriminējošo pozīciju, kādā patlaban atrodas nacionālās apraides kanāli salīdzinājumā ar ārvalstu kanāliem, MTG lej krokodila asaras.

"Atgādināsim, ka zviedru MTG grupas kontrolē Latvijā ir gandrīz 20 televīzijas kanāli. No tiem nacionālās bezmaksas apraides kanāli ir tikai divi - "TV3" un LNT. Tos tad arī šī pārrobežu kompānija izmanto aizsegam par savu "diskriminējošo pozīciju"," teica Solodovs.

Solodovs arī atgādināja, ka MTG Latvijā pārstāv pilnībā Krievijas valstij piederošo "RTR Planeta" un citus Krievijas kanālus.

"Mūsuprāt, MTG rūp ne jau nacionālās informatīvās vērtības, bet gan tas, cik lielā mērā uz monopolstāvokļa izmantošanas rēķina jebkādām metodēm var pavairot sava biznesa vērtību," uzsvēra "Baltijas mediju alianses" valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, vakar MTG vadītājs Baltijas valstīs Ozoliņš izteica viedokli, ka "must carry" principa atcelšana Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā palīdzētu izbeigt diskriminējošo pozīciju, kādā patlaban atrodas nacionālās apraides kanāli salīdzinājumā ar ārvalstu kanāliem. Vienlaikus Ozoliņš uzsvēra, ka jautājums par nacionālo televīzijas kanālu konkurētspēju un nacionālā satura veidošanu ir aktuāls visās Baltijas valstīs, jo digitalizācijas un moderno tehnoloģiju ietekmē ievērojami saasinājusies konkurence ar ārzemju televīzijām. Kā piemēru šādai konkurencei Ozoliņš minēja mediju koncerna "Baltijas mediju alianses" plānus tuvākajā laikā radīt konkurentus Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālajiem kanāliem.

Kā ziņots, "Baltijas mediju alianse" nākamgad Latvijā plāno izveidot jaunu TV kanālu latviešu valodā. Jaunā TV kanālā atklāšana latviešu valodā paredzēta nākamgad laika posmā no marta līdz septembrim. Jaunu TV kanālu izveide tiek plānota ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā attiecīgi lietuviešu un igauņu valodā.

Koncerns vienādās daļās pieder rīdziniekam Solodovam un Krievijas iedzīvotājam Aleksejam Pļasunovam. "Baltijas mediju alianses" apgrozījums 2011.gadā bija 13,3 miljoni latu, kas ir par 19,5% lielāks nekā 2010.gadā. Uzņēmuma peļņa aizvadītajā pārskata gadā veidoja 43 000 latu.

Par nodomu nopirkt telekompāniju LNT mediju grupa MTG paziņoja šī gada janvārī. Maijā Konkurences padome, izvirzot noteikumus MTG, šo darījumu atļāva, un 1.jūnijā MTG paziņoja, ka noteikumus pieņem. Pēc apvienošanās MTG ietilpst kanāli LNT, "TV3", "TV5", "TV6", "K2" un "3+".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!