Foto: DELFI
Šogad uzlabojoties situācijai darba tirgū, mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums stabili pieaug. 2012.gada oktobrī, salīdzinot ar 2011.gada oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomi pieauga par 10,8 %, bet šī gada 10 mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 9,9 % lielāks nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Šogad mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu nodrošināja, galvenokārt, nepārtikas preču mazumtirdzniecība. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums šī gada 10 mēnešos bija par 14,3 % (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās) lielāks nekā pirms gada.

Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un augot mājsaimniecību ienākumiem, pieaug arī iedzīvotāju pirktspēja, kas stimulē tādu pirkumu veikšanu, kas iepriekš iespējams tika atlikti.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumā lielākais devums bija, galvenokārt, datoru, programmatūras un telekomunikāciju iekārtu mazumtirdzniecībai un apģērbu un apavu mazumtirdzniecībai, kā arī tekstilizstrādājumu, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībai.

Atgūstoties no krīzes, pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums aug krietni mērenāk un šī gada 10 mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,4 %.

Auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā pieauga par 9,8 % un kopumā deva 16 % no visa mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpuma šogad.

Ņemot vērā, ka pēdējos mēnešos saglabājas stabila gan tirdzniecības, gan patērētāju konfidence, prognozējams, ka gada beigās mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums saglabāsies stabils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!