Foto: LETA

Izstrādājot elektroenerģijas kopējās cenas pieauguma risku ierobežošanas rīcības plānu un pārskatot atbalsta sistēmu enerģētikai, nedrīkst ieslīgt galējības, lai Latvija nekļūtu pilnībā atkarīga no importētas gāzes, sacīja bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars.

"Protams, kļūdas enerģētikas sistēmā ir, un rūpīgi jāpārskata atjaunojamo energoresursu (AER) atbalsta shēmas, lai Latvija nepiedzīvotu strauju elektroenerģijas cenu kāpumu. Taču nedrīkst arī ieslīgt galējībās un pārtraukt subsīdijas šai nozarei, jo nedrīkstam atrasties situācijā, ka esam pilnībā atkarīgi no importētas gāzes," norādīja Kampars.

Kampars arī atzina, ka viņa vadībā Ekonomikas ministrija laboja lēmumus, kas nepamatoti lielā apmērā subsidēja AER nozari. "Pēdējā rupjā kļūda tika pieņemta 2008.gada beigās, kad tika piemērotas nepamatoti lielas subsīdijas nozarei. Kad vadīju ministriju, labojām šīs kļūdas, piemēram, pirmajos divos mēnešos nogriezām atbalstu vēja ģeneratoriem. Kopumā veicām kādas sešas septiņas pasākumu paketes, lai ierobežotu šādas izmaksas, bet arī mēs nedrīkstējām pārspīlēt, lai nekļūtu pilnībā atkarīgi no importētiem energoresursiem," klāstīja bijušais ekonomikas ministrs.

Kampars EM vadīja no 2009.gada marta līdz 2011.gada oktobrim.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība 8.janvārī uzklausīja EM ziņojumu par potenciālu strauju elektroenerģijas cenu pieaugumu nākamajos gados un vienojās, ka līdz 1.aprīlim EM sadarbībā ar Finanšu, Tieslietu un Labklājības ministriju izstrādās šā riska ierobežošanas rīcības plānu. Par vienu no faktoriem, kāpēc strauji varētu palielināties elektroenerģijas cenas, minēta pašreizējā AER nozares atbalsta sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!