Foto: F64
Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) paaugstināšana par aptuveni 54% ir papildu slogs Latvijas uzņēmumiem, kas viennozīmīgi vājinās vietējos ražotājus un negatīvi ietekmēs tautsaimniecības izaugsmi, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) biedri.

Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, lai objektīvi un kritiski novērtētu AS "Latvenergo" obligātā iepirkuma ietvaros sniegto atbalstu ar dabasgāzi darbināmajām termoelektrostacijām (TEC), kā arī lemtu par atbalsta intensitātes samazināšanu, uzdevis ministrijas valsts sekretāram sniegt detalizētu informāciju par TEC projektiem.

Informācija ministram nepieciešama, lai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) varētu organizēt neatkarīgu datu analīzi un izvērtējumu.

"Subsidētās enerģijas atbalsta pārskatīšana pilnā mērā attiecas arī uz "Latvenergo" un to TECiem, kuri elektroenerģiju un siltumu ražo no dabasgāzes. Ir jāpārskata un jāsamazina atbalsta apjoms arī šiem projektiem, bet diemžēl ne manā, ne SPRK rīcībā šobrīd nav detalizēta informācija par to, kāds ir faktiskais investīciju apjoms, cik tas ir pamatots, kādi ir nosacījumi un nepieciešamās turpmākās investīcijas katrā projektā atsevišķi. Strādājot pie šiem jautājumiem, radies iespaids, ka vēsturiskie lēmumi 2007.gadā un 2010.gadā par plānotajām investīcijām šajos projektos un attiecīgi nepieciešamo atbalsta apjomu, pieņemti tikai balstoties uz "Latvenergo" sniegtajiem datiem, kuriem nav veikta neatkarīga analīze un novērtējums," norāda Pavļuts.

Ministrs arī uzdevis sadarbībā ar SPRK un balstoties uz detalizētu informāciju par abiem ar dabasgāzi darbināmajiem TEC projektiem, sagatavot ziņojumu un priekšlikumus atbalsta intensitātes samazināšanai. Risinājumiem ir jābūt tādiem, kas ļautu "Latvenergo" sekmīgi turpināt savu darbību un attīstību Baltijas mērogā un segt saistības pret kreditoriem un partneriem. Darbu turpinot arī starpministriju darba grupa, kurai kompleksi situācijas risinājumi un obligātā iepirkuma komponentes samazināšanas priekšlikumi jāsagatavo līdz 1.aprīlim.

Tikmēr uzņēmēju pārstāvji brīdina, ka Latvijā strādājošiem ražošanas uzņēmumiem elektroenerģijas cenas pieauguma rezultātā palielināsies ražošanas izmaksas, kā dēļ samazināsies konkurētspēja attiecībā pret citu valstu ražotājiem. Tāpat elektrības cenas kāpums apdraudēs investīcijas augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanā, jo, padziļinoties pārstrādei, aizvien lielāku lomu spēlē elektroenerģijas izmaksas.

Lai arī tiek ziņots, ka šobrīd OIK attieksies tikai uz juridiskām personām, dažu mēnešu laikā tas tiks attiecināts arī uz iedzīvotājiem, negatīvi ietekmējot sabiedrības pirktspēju, brīdina uzņēmēji.

"Neraugoties uz viedokli, ka OIK ir domāts "zaļās enerģijas", ražošanas atbalstam, šobrīd tajā pamatapjomu veido valstij piederošā AS "Latvenergo" TEC projektu finansēšana," atzīmē LTRK padomes loceklis un LKF izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Ņemot vērā "Latvenergo" TEC būtisko daļu kopējā OIK maksājumā, LTRK un LKF aicina rast veidus valstij piederošās enerģētikas kompānijas daļu neiekļaut gala lietotāju OIK maksājumos, " norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Savukārt, "Latvenergo" pauž neizpratni par LTRK izplatīto aicinājumu valstij piederošās enerģētikas kompānijas atbalsta maksājumu daļu neiekļaut gala lietotāju maksājumos par OIK. "Latvenergo" ir LTRK biedrs, tādēļ jūtas pārsteigts, ka uzņēmumam un enerģētikas nozarei tik svarīgo jautājumu organizācija nav apspriedusi ar Latvenergo, bet par šādu iniciatīvu izplatījusi paziņojumu presei, norāda uzņēmuma pārstāve Ivita Bidere.

Uzņēmums ir satraukts par OIK straujo pieaugumu, kas var atstāt negatīvu iespaidu uz elektroenerģijas maksājumiem un ražošanas konkurētspēju. Tomēr nākotnē lielākais OIK pieaugums sagaidāms no atjaunojamajiem energoresursiem. Tāpēc īpaši pārsteidzoši, ka LTRK, šķietami cīnoties par OIK samazinājumu, joprojām aktīvi atbalsta biomasas elektrostacijas, kurās OIK lielums salīdzinājumā ar lielajām koģenerācijas stacijām vēsturiski ir bijis 2,2 līdz 4,6 reizes lielāks.

Atbalsts Rīgas TEC esot atbalsts efektīvai koģenerācijai, kas garantē energoapgādes drošumu valsts mērogā, turklāt TEC īpatsvars OIK apjomā ir 42%, un pēdējo gadu laikā samazinās. Tāpat "Latvenergo" uzsver, ka tā kā šobrīd tiek prognozēts pieaugums vienā no regulētajām sastāvdaļām - OIK komponentē, kas ir vienāda visiem tirgotājiem, tad paredzams, ka ietekme uz patērētāja gala rēķinu, neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja, varētu būt 5 - 6 %, salīdzinot ar Pamata tarifu.

Uz jautājumu, vai "Latvenergo" turpinās īstenot kādas kompensējošās atbalsta akcijas mājsaimniecībām, "Latvenergo" pārstāve atbildēja, ka brīvā tirgus apstākļos, konkurences apstākļos tas vienkārši nebūs iespējams. "Pagaidām nav zināms, kas arī, piemēram, notiks ar šobrīd pieejamajām atbalsta norēķinu kartēm maznodrošinātajiem, ja tās līdz tirgus atvēršanas brīdim 1.septembrī vēl nebūs izmantotas".

Jau ziņots, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien apstiprināja obligātā iepirkuma komponentes, kas būs spēkā no 2013.gada 1.aprīļa, un kas pieaugs no pašreizējiem 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!