Foto: DELFI
Ekonomikas ministrijas (EM) vadībā starpministriju darba grupa obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu turpmākai ierobežošanai un samazināšanai izstrādā priekšlikumus trijos virzienos ‒ kompensējošu mehānismu izstrāde atsevišķām patērētāju grupām, OIK maksājumu ierobežošana, kā arī OIK saistību nepalielināšana, pavēstīja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe.

"Ņemot vērā, ka OIK un elektroenerģijas kopējās cenas turpmāks pieaugums atstātu ietekmi uz visu ekonomiku un konkurētspēju, tostarp pievienotās vērtības radīšanu, pēc iespējas ātrāk jāievieš tādas politikas izmaiņas, kas nodrošinātu, ka Latvija efektīvi izmanto tās rīcībā esošos atjaunojamos energoresursus, bet vienlaikus tiek nodrošināta arī ekonomikas attīstība un novērsta iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanās," klāstīja Grūbe un atgādināja, ka risinājumu izstrādei un rīcības plāna sagatavošanai ir izveidota starpministriju darba grupa.

Viņa informēja, ka darba grupa strādā trijos virzienos ‒ OIK izmaksu kompensējošu instrumentu izstrāde atsevišķām patērētāju grupām, komponentes samazināšana, nosakot stingrākus atbalsta termiņus, veicot pārbaudes stacijās, kā arī OIK saistību nepalielināšana, veicot izsniegto atļauju revīziju un nosakot stingrākus nosacījumus jaunu atļauju saņemšanai.

"Vēsturiski pieņemto lēmumu dēļ pašlaik daudzi Latvijas uzņēmēji un mājsaimniecības ir spiestas pārmaksāt par atbalstu subsidētās enerģijas ražošanai. Strādājot pie sistēmas pārskatīšanas, ļoti skaidri redzam, ka iepriekšējie atbalsta politikas veidotāji nav analizējuši šo lēmumu ietekmi uz Latvijas patērētājiem, uz kuru pleciem ir uzliktas visas izmaksas par elektroenerģijas ražošanu no dabasgāzes un atjaunojamajiem energoresursiem. Tikai tagad, sagatavojot ziņojumu valdībai, pirmo reizi tika veikts situācijas sīks izvērtējums, un visi patērētāji varēja redzēt šo lēmumu sekas. Tāpēc no starpministriju darba grupas sagaidu skaidrus un drosmīgus priekšlikumus par nepieciešamo rīcību, lai apturētu OIK turpmāku pieaugumu," teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Darba grupai, kurā ietilpst Finanšu, Tieslietu un Labklājības ministrijas, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvji, sīks un izvērsts Elektroenerģijas pieauguma risku ierobežošanas rīcības plāns ir jāsagatavo līdz šā gada 1.aprīlim.

OIK saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu maksā visi elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņa apmēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!