Foto: Shutterstock

Visbiežāk mati zaudē veselīgu spīdumu, ja tiek pieļautas kļūdas to kopšanā. Taču dažādiem cilvēkiem viena un tā pati kopšana, viena un tā paša kosmētiskā līdzekļa lietošana var atstāt pilnīgi citādu iespaidu. Tas, cik daudz mats var izturēt un vai tas kļūs nespodrs nepareizas kopšanas vai, piemēram, balināšanas ietekmē, ir atkarīgs no tā sākotnējās kvalitātes. Ja matiņš ir vājš un trausls, nepareiza kopšana ātri vien atspoguļosies tā izskatā, skaidro triholoģe jeb matu ārste Inga Zemīte. Lūk, biežākie iemesli, kādēļ mati kļūst nespodri!

Zemīte min vairākus iemeslus, kuru ietekmē mati kļūst trausli un neizturīgi pret apkārtējās vides ietekmi un kosmētiskās kopšanas līdzekļiem, kas visbiežāk beidzas ar spīduma zudumu.

Ģenētika. Daļai cilvēku iedzimts, ka matu saknes veidojošās šūnas ir paaugstināti jutīgas pret hormonu ietekmi, tādēļ saknes miniaturizējas un sāk ražot matu, kas izaug tievs un neizturīgs. Vīriešiem tas izpaužas kā plika galvvidus veidošanās, taču šī pati problēma skar arī sievietes, tikai citādā veidā – parasti mata stiebrs kļūst plāns un rezultātā vairs nespēj izturēt ierastās kosmētiskās procedūras. Vīriešiem, kas nēsā īsākus griezumus, kā arī nekrāso, neilgviļņo un parasti arī nefēno matus, šo fenomenu praktiski nenovēro, taču sievietes, garo matu īpašnieces, bieži cieš no tā, ka tievais matiņš zaudē savu kvalitāti un spīdumu.

Vitamīnu un/vai minerālvielu trūkums. Matiņš aug plānāks arī tad, ja tam pietrūkst nepieciešamo vitamīnu un mikroelementu. Visbiežāk novēro dzelzs, cinka, vara un biotīna (B7 vitamīns) trūkumu.

Asinsrites traucējumi. To dēļ ir traucēta barības vielu piegāde mata saknei. Visbiežāk runa ir par perifērās asinsrites traucējumiem cilvēkiem, kas cieš no somatoformas veģetatīvas disfunkcijas, kā arī tiem, kuriem ir traucēta asinsrite sprandā, piemēram, stresa, pārmērīgas slodzes, nepareizas sēdēšanas pozas, caurvēja sapūsta kakla (sēžot pie atvērta loga vai braucot ar mašīnu) vai arī spondilozes dēļ.

Kādu barības vielu nepietiekamība. Novēro cilvēkiem, kas ievēro dažādas specifiskas diētas, lieto viendabīgu uzturu, vai cieš no anoreksijas. Visos šajos gadījumos olbaltumvielu vai citu konkrētam gadījumam atbilstošu barības vielu trūkums var izraisīt matu trauslumu un lūšanu.

Galvas ādas infekcija. Piemēram, sēnīte padara matu trauslu, nespodru un neizturīgu. Daktere piebilst, ka var būt arī citi, individuāli faktori.

Ķīmiski un fizikāli bojājumi. Tos izraisa permanentie ilgviļņi, biežas matu cirtošanas vai iztaisnošanas procedūras.

Mitru matu ķemmēšana. Pirms ķemmēt, mati jāizžāvē. Ja matus ķemmē vai sukā mitrus, stiebrus klājošas kutikulas slānis tiek pārmērīgi bojāts. Lai vieglāk izsukāt sausus, pirms tam matus var ar pirkstiem “izķemmēt” brīdī, kad tajos ieklāts balzams.

Katrā ziņā, ja šādiem – jau tā trausliem – matiem kā papildus slogu uzliek nepiemērotu kosmētisko kopšanu – pārmērīgi biežu krāsošanu, balināšanu vai taisnošanu, ilgviļņus, pieliekamos matus, nepiemērotus mazgāšanas līdzekļus vai matu eļļas, uzkasīšanu –, tā tos deformē un saplēš, rezultātā matiņi zaudē savu kvalitāti un kļūst nespodri.

Kā atgūt veselīgo matu spīdumu?

Lai glābtu situāciju, jāsaprot, kas ir konkrētais iemesls, kas matu padarījis ievainojamu, un iespēju robežās tas jānovērš, skaidro Zemīte. Piemēram, ja sievietei pieļauj diētas kļūdas un tādēļ viņai ir samazināts dzelzs līmenis asinīs – jāracionalizē ēšanas ieradumi.

Savukārt, lai uzlabotu matu izskatu, jāpiemeklē atbilstoša kosmētika. Tirgū ir daudz dažādu balzamu, masku un serumu, ko var izmantot jau izaugušā matiņa kvalitātes uzlabošanai. Tie jāpiemeklē saskaņā ar to radīto efektu. Atkal jau dažādiem cilvēkiem derēs dažādi matu kopšanas līdzekļi, tādēļ izvēloties vienmēr jāpavēro, kāda ir matu kvalitāte pēc konkrēto produktu lietošanas.

Lai uzlabotu matu izskatu, var arī lietot to stiprināšanai paredzētus vitamīnus, taču tie jālieto ilgi – līdz pat sešiem mēnešiem.

Ja matu struktūra un spīdums pasliktinās strauji un to pavada arī kopējā matu apjoma samazinājums, vēlams tomēr doties pie ārsta, jo iemesls var būt kāda iekšķīga problēma, piekodina Zemīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!