Foto: Publicitātes foto

Neskatoties uz zināmu nestabilitāti starptautiskajā vidē, aizvadītais gads Baltijas uzņēmējdarbības videi bijis viens no veiksmīgākajiem kopš neatkarības atgūšanas brīža. Investīciju piesaistē esam pārspējuši vairākus rekordus gan darījumu skaita, gan vērtības ziņā. Tomēr pats svarīgākais – Baltijas reģions šobrīd ir starptautisko investoru uzmanības lokā. Citiem vārdiem sakot – uzlikts uz kartes.

Kā pierādījums tam ir globālā investīciju milža "Kartesia" pieteikums Baltijas tirgū pērnā gada pavasarī, īstenojot augstas pievienotās vērtības ražošanas uzņēmuma "GroGlass" kapitāldaļu izpirkšanu no investīciju fonda "NCH". Savukārt jau rudenī tam sekoja arī pasaulē vadošā investīciju fonda "Blackstone" ienākšana Baltijā, ar vienu miljardu eiro lielu ieguldījumu kļūstot par "Luminor" bankas stratēģisko investoru. Šāds solis radījis rezonansi starptautiskajā arēnā, sūtot spēcīgu signālu par investīciju iespējām Baltijā arī citiem nozīmīgiem globāliem spēlētājiem.

Arī šogad redzam, ka gan vietējo, gan starptautisko privātā kapitāla fondu un ieguldītāju aktivitāte ir augsta. Nupat tika izziņots vēl viens liela mēroga darījums, kura vērtība pārsniedz trīssimt miljonus eiro – "Cemex" Baltijas biznesa pārdošana vācu uzņēmumam "Schwenk". Šī aktivitāte uzņēmējdarbības vidē piešķir enerģiju ne tikai pozitīvai ekonomikas izaugsmei, bet arī dod iespēju veidoties jaunai uzņēmumu un uzņēmēju paaudzei. Investīciju piesaistes tempi un apmēri lielā mērā diktēs, kādas tirgus iespējas mums būs nākotnē. Tomēr jau šobrīd redzam, ka ar mūsu cilvēku zināšanām un prasmēm, likumdošanas vidi un arī nodokļu politiku, (lai arī cik daudz iespēju uzlabojumiem tai šobrīd nesaskatītu), esam konkurētspējīgs un interesants reģions ieguldījumu veikšanai.

Vienlaikus jānorāda arī uz dažiem skaitļiem, kas mudina saņemties, lai iespējas, ko sniedz ekonomikas cikla pilnbrieds, izmantotu pēc iespējas pilnvērtīgi. Baltijas valstīs kopumā 2018. gadā noslēgti 74 darījumi, kas ir par 43% vairāk nekā 2017. gadā, un darījumu kopējā vērtība, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieaugusi par 320%, sasniedzot vairāk nekā 2,7* miljardus eiro. Tikmēr Latvijā īstenoto M&A darījumu skaits pērn sarucis, un ir 23% no kopējā pērn Baltijā īstenoto darījumu skaita (salīdzinot ar 31% 2017. gadā).

Latvijā īstenoto darījumu kopējā vērtība pērn sasniegusi 394 miljonus eiro, kas ir vēsturiski otrais labākais rezultāts kopš 2015. gadā sasniegtajiem 426 miljoniem eiro. Arī īstenotais darījumu skaits (17) saglabājies pietiekami augsts, kas ir labākais rezultāts kopš 2013. gada. Tomēr pērnā gada it kā labos rezultātus kopējā statistikā nomākusi lielā darījumu aktivitāte pārējās Baltijas valstīs. Tas nozīmē, ka ar labu piedāvājuma kvalitāti šobrīd jākoncentrējas arī uz kvantitāti. Latvijai arī turpmāk ir ļoti labas investīciju piesaistes iespējas, pozicionējot sevi kā augstas pievienotās vērtības uzņēmumu "lielvalsti", kurā produktiem un pakalpojumiem jau šobrīd ir teicama starptautiskā sasniedzamība.

Iespējas augstas pievienotās vērtības ražošanas jomā ir gandrīz neizsmeļamas, un to izaugsmi nekādā veidā neierobežo mūsu tirgus mērogs. To lieliski apliecina jau pieminētais uzņēmuma "GroGlass" piemērs, kas, izmantojot mūsu ekspertu zināšanas un infrastruktūru, apstrādā stiklu, ko izmanto mākslas darbu, elektronisko displeju (piemēram, televizoru, datoru, teleprompteru) ekrānu ierāmēšanai, kā arī arhitektūras risinājumiem (piemēram, veikalu vitrīnām, VIP ložām stadionos) un citām lietām, kur nepieciešams "neredzams stikls". Pasaulē ir tikai daži uzņēmumi, kas ražo tādu produkciju. Šādu veiksmes stāstu dažādās attīstības stadijās mums ir daudz, un ticu, ka ar saviem sasniegumiem spēsim raisīt pozitīvu interesi starptautiskajā arēnā.

Veiksmīgas attīstības iespējas uzņēmumiem pastiprina arī fakts, ka šobrīd ļoti aktīvi ir arī vietējie riska kapitāla fondi, kuri globālā mērogā raugoties, spēlē "mazākā līgā" – visbiežāk īstenojot darījumus vērtībā līdz 10 miljoniem eiro. Jau šobrīd redzam, ka uzņēmums, kurā sākotnēji investējis vietējais riska kapitāla fonds, var izaugt līdz mērogam, kad tas kļūst interesants arī globāliem spēlētājiem. Pat pie lēnākas ekonomikas izaugsmes, kas tiek prognozēta šajā gadā, mums ir visas iespējas padarīt šo par iespēju un izaugsmes gadu mūsu uzņēmējdarbības vides attīstībā. Pēc katra pagrieziena punkta sasniegšanas vienmēr svarīgi atrast jaunu atspēriena punktu tālākai attīstībai. Tas, kā šo atspērienu un starptautisko investoru uzmanību izmantosim savā labā, par laimi vai izaicinājumu, ir atkarīgs tikai no mums pašiem.

* "Ellex" pētījumā nav ietverti darījumi, kuru vērtība ir zem pieciem miljoniem eiro, kā arī tie, kuru apjoms netiek atklāts, tāpēc kopējais iegādes un apvienošanās darījumu skaits un to vērtība ir lielāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!