Foto: Publicitātes foto

Pircēju paradumus pārtikas produktu iegādē visbiežāk nosaka kvalitātes un cenas attiecība, kur tieši produkta cenai ir būtiska loma. Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes saglabāšana 5% apmērā Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām ļauj Latvijas lauksaimniekiem nodrošināt konkurētspējīgu cenas un kvalitātes attiecību, konkurējot ar ārvalstu importa produktiem. Savukārt mazumtirgotājiem tā ir iespēja veicināt vietēji audzētu produktu patēriņu, piedāvājot tos pircējiem par izdevīgāku cenu un nodrošinot svaigus, vitamīniem bagātus augļus un dārzeņus ik dienu.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas un nozari pārstāvošo organizāciju datiem, PVN likmes samazināšana augļiem, dārzeņiem un ogām uz trīs gadu periodu ir sevi pilnībā attaisnojusi. Samazinātā PVN likme 5% apmērā pirms trīs gadiem tika ieviesta, lai mazinātu ēnu ekonomiku augļu un dārzeņu tirdzniecībā, kā arī palielinātu vietējās produkcijas noietu. Pateicoties šai iniciatīvai ēnu ekonomikas īpatsvars kopumā nozarē ir mazinājies par 20%, vienlaikus samazinājies arī augļu un dārzeņu importa apjoms, kas dod papildus priekšrocības un jaunas attīstības iespējas vietējiem ražotājiem.

Pieaugot vietējo lauksaimnieku konkurētspējai, pieaudzis arī vietēji audzētu augļu un dārzeņu patēriņš – iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas vietējos produktus par izdevīgāku cenu. Latvijas lauksaimniecības un dārzkopības produkcijas audzētāju un ražotāju organizācijas aplēses liecina, ka, pateicoties PVN samazinātās likmes ieviešanai, vietēji audzēto dārzeņu, augļu un ogu cenas samazinājušās vidēji par 11-12%. Tas savukārt veicinājis pieprasījuma pieaugumu pēc vietēji audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, jo to cena ir konkurētspējīga un kvalitāte nereti pat augstāka nekā produktiem, kas ievesti no ārvalstīm, piemēram Lietuvas, Polijas un citām valstīm.

Arī veikalu tīklā "Citro" novērots, ka pieprasījums pēc vietēji audzētiem produktiem ir salīdzinoši augsts, īpaši sezonāliem produktiem, uz kuriem tiešā mērā attiecas Eiropas Savienības (ES) zaļās politikas virziena princips "no lauka, uz galda", izslēdzot garo piegādes ķēdi, kas raksturīga ievestajiem importa produktiem. Vērtējot pircēju paradumus, iegādājoties Latvijai raksturīgos sezonālos produktus, pircēji viennozīmīgi priekšroku dod Latvijā audzētiem kartupeļiem, āboliem un tomātiem, kā arī citiem produktiem.

Pircēji, izveltoties Latvijas produktus, sniedz atbalstu vietējiem lauksaimniekiem un zemnieku saimniecībām. Tas savukārt ļauj ne tikai piedāvāt pircējiem izdevīgu kvalitātes un cenas attiecību, konkurējot ar lētākas cenas importa produktiem, bet arī veicina lauksaimnieku investīcijas attīstībā, palielinot augļu un dārzeņu platības, radot jaunas darba vietas un paplašinot sadarbības ar piegādātājiem un tirdzniecības tīkliem.

Mums kā vietējam mazumtirgotājam, kas pārstāvēts reģionos, ir būtiski atbalstīt vietējos ražotājus un zemnieku saimniecības, tāpēc plaši attīstām sadarbību tieši ar reģionu lauksaimniekiem un zemnieku saimniecībām, iekļaujot to produkciju savā sortimentā. Tas ļauj mums ik dienas nodrošināt augstas kvalitātes, vietēji audzētus un svaigus sezonālos produktus sortiments no vietējiem novadu ražotājiem un zemnieku saimniecībām, ko atzinīgi novērtē pircēji.

Vienlaikus mazākām zemnieku saimniecībām apjomu kapacitātes trūkuma un sīvās konkurences dēļ ne vienmēr ir iespējams piedāvāt savu produkciju lielajos veikalu tīklos, tāpēc mēs, kā reģionu pārstāvis cenšamies vietējiem audzētājiem nākt pretī un nodrošināt šādu iespēju. Tādējādi mēs atbalstām vietējos uzņēmīgos lauksaimniekus, sniedzot iespēju arī mazākām zemnieku saimniecībām piedāvāt savus produktus. Tieši šobrīd veicam aktīvu līgumu slēgšanu ar vietējām reģionu zemnieku saimniecībām par rudens sezonas ražas produktu – dažādu sakņaugu, dārzeņu un augļkoku ražas, piemēram, vietējo ābolu nodrošināšanu.

Uzskatu, ka PVN likmes samazināšana 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir vērtējams kā pozitīvs piemērs vietējo augļu un dārzeņu audzētāju un lauksaimnieku atbalstam, kā arī sadarbības veicināšanai starp vietējiem uzņēmumiem. Esmu gandarīts par valdības lēmumu turpināt šo iniciatīvu, kā arī uzskatu, ka nākotnē tomēr būtu jāizvērtē iespējas papildināt produktu grozu ar samazinātu PVN likmi arī ar citām iedzīvotāju ikdienas patēriņam būtiskām un nepieciešamām pārtikas produktu grupām, kas audzētas un ražotas uz vietas Latvijā. Tādējādi atbalstot vietējos audzētājus un ražotājus, vienlaikus veicinot ne tikai viņu konkurētspēju, bet arī radot jaunas attīstības iespējas un investīcijas darbības paplašināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!