Foto: LETA

Mežu nozares un koksnes produktu loma Latvijas un Eiropas ekonomikā pieaugs, jo Eiropas Komisija ir paziņojusi par sākotnēji ES izvirzīto klimata mērķu paaugstināšanu, lai līdz 2050. gadam sasniegtu klimata neitralitāti. Turpmāk visiem ES ekonomikas sektoriem būs jākāpina savi centieni, lai līdz jaunās desmitgades beigām par 55% samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Mežu un kokapstrādes nozare ir viens no lielākajiem bioekonomikas segmentiem ar būtisku lomu pārejā uz ilgtspējīgu, zaļu un oglekļneitrālu Eiropu. Līdz ar Eiropas Zaļo kursu par ieguvējiem nākotnē var kļūt vairāk nekā 100 tūkstoši Latvijas mežu īpašnieku, vairāki simti kokapstrādes uzņēmumu un vairāk nekā 40 tūkstoši strādājošo visā Latvijā, kas ir saistīti ar mežu sektoru.

Zaļo materiālu, tādu kā koka izstrādājumi, plašāka izmantošana celtniecībā var būtiski palīdzēt samazināt būvniecības nozares ietekmi uz vidi. Koka ēkas visā pasaulē tiek atzītas par galvenajiem sabiedrotajiem klimata izmaiņu mazināšanā – tās ir tūlītējs veids, kā panākt oglekļa ilgtermiņa uzglabāšanu produktos, uzsvērts 2020. gada Aprites ekonomikas rīcības plānā. Koka ēkas ļauj samazināt energoietilpīgu materiālu izmantošanu. Pēc Eiropas Mežu institūta datiem koka ēkas varētu samazināt CO2 izmešus Eiropā pat par 100 miljoniem tonnu.

Mežu un kokapstrādes nozare visā Eiropā ir viena no vadošajām klimata neitrālās Eiropas idejas atbalstītājām. Tiek uzskatīts, ka koksnes atjaunojamo resursu plašāka izmantošana nākotnē spēlēs arvien nozīmīgāku lomu būvniecības nozares dekarbonizācijā, veicinot gan ēku renovāciju, gan ilgtspējīgu jaunu ēku būvniecību. Tostarp arī Latvijā koka ēku būvniecībai ir iespēja piedzīvot renesansi, jo līdz ar būvnormatīvu izmaiņām Latvijā ir atļauts no koksnes materiāliem celt mājas līdz pat sešu stāvu augstumam.

"Mēs zinām, ka būvniecības nozari var pat pārvērst no oglekļa radītāja par oglekļa patērētāju, ja tiek izmantoti organiski būvmateriāli, piemēram, koks, kā arī viedās tehnoloģijas, piemēram, mākslīgais intelekts," sacīja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena savā runā par stāvokli Eiropas Savienībā 2020. gadā.

Koka izmantošana palielina gan esošo ēku renovācijas ātrumu, gan arī koks ir ideāls materiāls energoefektīvajā būvniecībā. Koksnes izstrādājumu ražošanai un transportēšanai ir nepieciešams mazāk enerģijas, līdz ar to samazinās arī kopējais ēkā ieguldītās enerģijas daudzums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!