Foto: Publicitātes foto
Atrodi savu robotu: patiess stāsts, kā tehnikas operators seriāla "Sirdsmīļā Monika" aizkadrā atrada ceļu uz finansiālu brīvību.

Līdz ar "Brexit" pie apvāršņa, tirdzniecības karu starp ASV prezidentu Trampu un Ķīnu, kriptovalūtu sabrukšanu un dažu pasaules lielāko tehnoloģijas uzņēmumu vērtības samazināšanos par miljardiem, 2019. gads ir ļoti aizraujošs brīdis, kad tirgot finanšu instrumentus.

Bet kā līdz tam nokļūt?

Pēc 12 gadiem kino industrijā, strādājot kā mākslinieks, tehnikas operators un dekorators, tādos projektos kā "Sirdsmīļā Monika", "Baiga Vasara", "Rīgas Sargi", "Inspektors Grauds" un "Ferdinands Lieliskais", Viesturs Stapāns nolēma pievērsties finanšu instrumentu tirdzniecībai. Šajā intervijā viņš dalās ar pieredzi un ieteikumiem jaunajiem treideriem.

1. Kāpēc vispār apsvērt domu investēt finanšu tirgos?

Ar finanšu instrumentu tirdzniecību sāku nodarboties 2009. gadā pēc krīzes. Domāju, kāpēc vispār jāstrādā? Tikai dēļ naudas. Ja tev ir hobijs, tad tas ir vaļasprieks, ja darbs, tad viņam jāpelna. Galvenais kritērijs, ar pareizo attieksmi, ir nauda un

"viens no ienesīgākajiem uzņēmējdarbības veidiem ir finanšu instrumentu tirdzniecība jeb treidings."

Finanšu instrumentu tirdzniecību izvēlējos, jo tā ir bezpersoniska – darbs nav saistīts ar cilvēkiem. Nav jāveido uzņēmums, nav jāmēģina cilvēkiem kaut kas pārdot vai tos ievilināt shēmās.

"Pats labākais, neitrālākais veids, kā nodrošināt sev finansējumu un nebūt atkarīgam no citu viedokļa, ir finanšu instrumentu tirdzniecība."

Privātums man ir ļoti svarīgs un finanšu instrumentu tirdzniecība atbilst manām prasībām – darbs tiek darīts tiešsaistē ar datoru vai pat telefonu. Nav nekādas vajadzības saskarties ar citu cilvēku negativitāti, kā tas var būt tradicionālā darbā vai uzņēmumā.

"Mans investīciju mērķis ir sasniegt finansiālu brīvību - kad pašam vairāk līdzekļi nav nepieciešami un visu atlikušo peļņu varu nodot labdarībā."

Šobrīd jau tas arī daļēji notiek, bet ir konkrēts slieksnis, līdz kuram nepieciešams audzēt konta bilanci, lai efektīvāk pēc tam pelnītu.

2. Cik lieli naudas līdzekļi nepieciešami, lai sāktu investēt?

Pārbaudīt tirdzniecības iespējas Admiral Markets UK Ltd reālajā kontā iespējams jau ar 200€ sākuma kapitālu. Bet, skaidrs, ka ir jāsaprot, cik vēlies nopelnīt.

"Ja tas ir kā darbs, tad procesam jābūt tādam, kurš nes regulāru, garantētu peļņu, vismaz 1000€, 2000€ mēnesī, lai varētu izdzīvot un nodrošināt ģimeni."

Manai personīgajai finanšu sistēmai jābūt tādai, kas spēj izturēt ekonomikas lejupslīdi, veidot uzkrājumus un gala rezultātā progresīvi investēt un attīstīties.

Sākotnēji paņēmu bankā aizdevumu - 3000€ - nekas nesanāca. Paņēmu 8000€ - nesanāca. 30000€ un nekas nesanāca. Galvenā problēma bija nepareiza domāšana un riska menedžments. Sākumā nemaz nesapratu, ka šajā sfērā jābūt aukstasinīgam un jāizslēdz visas emocijas. Vairākas reizes bija jāpieņem lēmums un jāpārdomā, vai man tas ir vajadzīgs, jo bija liels stress un riskēju iegūt veselības problēmas, tāpēc pamazām nonācu līdz automatizētai tirdzniecībai.

Kā var redzēt, tā bija dārga pieredze! Neiesaku šādu pieeju citiem – tā vietā labāk apgūt tirdzniecības iemaņas uz bezmaksas demo konta. Tad, kad sāksi tirgoties uz reāla konta, labāk sākt ar nelielu naudas summu, lai varētu pārliecināties par savas stratēģijas darbību. Kad stratēģija ir atstrādāta un tā nes peļņu, var palielināt tirdzniecības apjomus.

3. Kā pēc zaudējumiem nokļuvi līdz peļņai?

Pašā sākumā, tirgojot manuāli, sēžot pie ekrāna un gaidot lielo peļņu, sapratu, ka mana finanšu instrumentu tirdzniecība daļēji līdzinās kazino – ar vienu laimestu iespējams vinnēt ļoti daudz un pieņemt, ka tā tagad būs sistēma.

Gadiem ejot sapratu, ka tā nav pareizā attieksme, un bojā raksturu. Nonācu pie secinājuma, ka tirdzniecības sistēmai jābūt automatizētai, inertai, lai man vajadzētu tikai uzturēt tehnisko „vidi", kurā tai eksistēt – pārbaudīt vai serveri strādā, sistēmu palaist un ideālā gadījumā uz vairākiem mēnešiem atstāt to patstāvīgi strādājam, bez manas tiešas līdzdalības tirdzniecības procesā.

Gadiem ilgi esmu testējis simtiem robotu, analizējis grafikus un beigās - pilnīgi nejauši Indonēzijas forumā atradu īsto. Nezinu pat, kā līdz konkrētajam forumam nonācu, "navigējoties" nesaprotamā valodā ar google translate palīdzību. Sāku saprast, ka varbūt forumā atrodamajam robotam ir potenciāls. Pēkšņi atklāju arī, ka paša foruma dalībnieki – treideri un programmētāji - robotu ir testējuši un slīpējuši piecus gadus un 2016. gadā sāka piedāvāt foruma dalībniekiem pamēģināt pašiem.

Robotu piedāvā par brīvu, bet nevar zināt, „kas lācītim vēderā". Testēt uz pagātnes datiem arī nevar, jātestē tiešsaistē Admiral Markets UK Ltd piedāvātā demo kontā un pēctam reālā tirdzniecībā. Ātri vien sapratu, kā apieties ar robota iestatījumiem un tehniskajiem parametriem, un pēc tam jau pamazām, pamazām...

Ja agrāk man būtu bijusi šī brīža domāšana un zināšanas, daudz ko varētu darīt citādi, bet tajā pašā laikā katram procesam ir savs izaugsmes ceļš. Manus šodienas panākumus veido visu pagātnes notikumu rezultāts un spēja ieraudzīt potenciāli noderīgus uzlabojumus manā tirdzniecībā.

4. Cik iespējams nopelnīt finanšu tirgos?

Neierobežoti. Vai tas ir mērķis - tas jau ir cits jautājums. Viss atkarīgs no attieksmes un risku pārvaldības.

Bez zināšanām un dzīves strukturētības, kārtības, ko pielietot arī tirdzniecībā, nevar. Manuprāt, cilvēkiem mēdz būt neadekvāts uzskats par biržu kopumā - nereti tā tiek uztverta utopiski un kādam var asociēties ar vieglu peļņu. Viens no būtiskākajiem faktoriem ir raksturs un attieksme, ar kādu es vispār kaut ko daru.

Pēc tam viss ir atkarīgs no brīvā laika daudzuma un informatīvās telpas, kuru izmantojat, piemēram, Admiral Markets UK Ltd, kur pastiprināti iegūt jaunas zināšanas bezmaksas klātienes semināros vai paplašināt redzesloku, lasot izglītojošus rakstus admiral.lv mājaslapā.

5. Kāda ir vidēji laba treidera procentuālā kapitāla atdeve gadā?

Daudzi tic mītam, ka 10% gadā jau ir labs rādītājs un citi cilvēki bieži vien saka, ka 100% gadā ir izcils rādītājs. Man tas neder. Mana minimālā prasība ir vismaz 100% gadā - ja nav šī nosacījuma, tad es vispār nestrādāju. Priekš parasta treidera manas ambīcijas, iespējams, var likties neordināras, un to īstenošanai vajadzīgs arī neordinārs risinājums.

Paradoksāli, ka rezultāti ir - robotu ar attiecīgo potenciālu esmu atradis un cilvēki tā izstrādē ieguldījuši gadus, lai minimizētu riskus un panāktu kāroto rezultātu. Tas savā veidā ir arī manas ticības jautājums. Jābūt neatlaidīgam, mērķtiecīgam un jāsaglabā ticība tam, ka varu sasniegt sevis nospraustos mērķus. Ja varu atrast 10000 eiro kapitālu, ko investēt un ar ko, manuprāt, riskēt, tas ir normāli, ja rēķinos, ka gada laikā arī vismaz 10000 eiro varēšu nopelnīt.

6. Kas ir jāzina, lai sāktu finanšu instrumentu tirdzniecību?

Visdrīzāk, ka labas angļu valodas zināšanas un iemaņas darbā ar datoru palīdzēs. Protams, arī pats dators būs vajadzīgs.

Nākamis solis ir izglītība, it īpaši iesācējiem. Nepieciešams izprast tirgu, kurā veicat darījumus, kredītpleca konceptu un riska pārvaldības rīkus kā stop loss. Pēc tam svarīgi apgūt, atrast vai izdomāt tirdzniecības stratēģijas, kuras vēlaties izmantot, un tirdzniecībā lietot šīs stratēģijas, nevis minēt. Tirdzniecība vienmēr ietver riskus, bet atbilstoša izglītība var šos riskus samazināt.

Pēc tam galvenais ir attieksme, neatkarīgi no izglītības līmeņa. Izšķiroša ir praktiska spēja savu ideju pārvērst naudā. Mērķtiecība un skaidra griba palīdz sasniegt mērķi un pārvarēt sākuma neveiksmes.

7. Kā no milzīgā, pieejamā informācijas daudzuma atšķirt to, kas palīdz nopelnīt?

Lai kāda būtu informācijas kvalitāte, man ir jāzin informācijas avots. Tāpat ir ar brokerkompāniju. Man ir prieks, ka varu atnākt uz Admiral Markets UK Ltd Latvijas filiāli un tās vadītājam paspiest roku. Medijos un forumos ļoti bieži ir daudz ideju, kā nopelnīt, bet ar to var būt par maz, tāpēc nepieciešama metodika, kā jebkuru ideju konkretizēt, nooptimizēt un pārvērst veiksmes stāstā.

8. Kas ir lielākie riski un ieguvumi?

Miers un brīvība - ir tas, ar ko riskēju, un reizē arī mans ieguvums. Viena no galvenajām automatizētas tirdzniecības priekšrocībām, ir manu nervu saudzēšana. Man nav jādomā par to, kas notiek ar konkrēta finanšu instrumenta cenu, varu veltīt savu laiku citām lietām - pavadīt laiku ar sievu, piedalīties mājsaimniecībā, palīdzēt citiem cilvēkiem utt. Līdzīgi ir ar peļņu - riskēju ar saviem finanšu līdzekļiem, lai tos vairotu.

Vienmēr jābūt skaidrai atbildei, kāpēc to daru. Protams, pašā sākumā neapzinājos, ko es esmu uzsācis, bet pēc sasniegtā šodien varu teikt, ka tas ir tā vērts!

9. Kā izvēlēties brokersabiedrību?

Izvēloties brokeri, manuprāt, svarīgi apsvērt divus faktorus - uzraudzību un klientu profesionālu apkalpošanu ar attieksmi.

Jaunie treideri investīciju karjeras sākumā parasti ir tik ļoti aizrauti ar ideju pelnīt, ka agrīnajā brokera izvēles posmā bieži mēdz nepietiekami novērtēt uzraudzības un regulācijas nozīmi, proti, kāpēc ir investīciju uzņēmumi, kuri izvēlas slēpties "ofšoros", kāpēc tie agresīvi zvana no ārzemju numuriem un atzvanīt viņiem nav iespējams, kapēc biznesa attiecības izvēlās balstīt uz neuzticības principiem utml.

Šī jautājuma viena puse ir formālie nosacījumi - uzraudzība, kura vai nu ir vai arī tās nav, un tad jau konkrētās uzraudzības tehniskie parametri, cik skurpulozi potenciālais sadarbības partneris tiek uzraudzīts konkrētā valstī, bet otra puse ir attieksme pret klientu, kuru neizbēgami atklāj katrs treideris sadarbībā ar jebkuru brokersabiedrību.

Attieksme, kura atklājas katrā sadarbības solī ar klientu: komunikācija, sadarbības nosacījumi, juridiskais regulējums, programmnodrošinājums, garantijas, apmācību iespējas, saziņas valoda un veidi, priekšlikumu un sūdzību izskatīšanas kārtība ir konkrēti kritērij, kuri ikdienas sadarbībā atklāj uzņēmuma "īsto seju". Un man ir liels prieks par Admiral Markets UK Ltd Latvijas filiāli un tās darbiniekiem, kuri izturas labi nevis tikai "fasādes līmenī", bet tiešām ir patiesi ieinteresēti profesionāli apkalpot savus klientus.

10. Galvenais ieteikums jaunajiem investoriem?

Mans galvenais ieteikums jaunajiem investoriem? Būt neatlaidīgam. Viss ir iespējams, ja ir skaidrs, ko vēlies sasniegt.

Risku atruna: CFD ir sarežģīti instrumenti, un tiem piemīt augsts risks attiecībā uz strauju naudas zaudēšanu sviras finansējuma dēļ. 83% no šī produktu sniedzēja privāto ieguldītāju kontiem zaudē naudu, veicot CFD tirdzniecību. Jums būtu jāapsver tas, vai izprotat, kā CFD darbojas, un vai jūs varat atļauties uzņemties augsto naudas zaudēšanas risku. Lasiet vairāk: admiral.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!