Foto: stock.xchng
Pasaules un Baltijas tirgos pašlaik ir nemierīgs laiks. Tomēr arī šādos laikos ir uzņēmumi, kam ir nepieciešams papildu kapitāls vai jauni akcionāri, kurus var iegūt biržā. Vai pašlaik ir uzņēmumi, kas interesējas par akciju kotēšanu Latvijā, stāsta biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne:

- Ja runājam par privātajiem uzņēmumiem, vai pašlaik ir interese par akciju kotēšanu biržā?

- Jā, interese ir. Uzņēmumi regulāri par to interesējas. Aptuveni pieciem uzņēmumiem šī interese jau ir ļoti nopietna. Protams, uzņēmumi gatavojas, tiem ir jāveic mājas darbi. Tāpat ir jābūt labvēlīgai tirgus situācijai. Bet kopumā konjunktūra ir pozitīva.

- Kas ir šīs intereses pamatā – iegūt papildu kapitālu?

- Intereses ir visdažādākās. Ir uzņēmumi, kuriem pamata interese ir iegūt papildu kapitālu. Ir uzņēmumi, kuriem ir komplicēta akcionāru struktūra, un viņiem, iespējams, ir nepieciešama likviditāte. Ir uzņēmumi, kuriem ir vēlme motivēt savus darbiniekus ilgākā termiņā strādāt tieši šajā uzņēmumā, tāpēc tiek piedāvāts tāds mehānisms kā akciju opcijas. Proti, darba tirgū atrast kvalificētus speciālistus ir grūti, un šis ir labs veids, kā noturēt darbiniekus, jo īpaši tas attiecas uz vadošajiem darbiniekiem.

- Vai varat atklāt, vai jūsu minētie pieci uzņēmumi izrāda sākotnēju interesi vai arī, iespējams, jau tuvākajā laikā kāds no viņiem būs biržā?

- Es nevaru to komentēt. Situācijas ir dažādas, bet interese ir.

- Vai nav bažu par to, ka uzņēmumi tomēr pašlaik iepauzē ar iešanu uz biržu? Tā pati "Elko grupa", kas publiski jau bija paudusi apņēmību to darīt, tagad pateica, ka tomēr pagaidām šo lēmumu atliek.

- Protams, mēs jau gribam, lai viss notiktu pēc iespējas ātrāk un vairāk. Tomēr es domāju, ka tas nozīmē tikai to, ka uzņēmums rūpīgi vērtē situāciju un izmanto brīdi, lai sagatavotos.

- Kā var vērtēt tā saucamās alternatīvās biržas "First North" darbību? No marta tajā ir iekļautas "Goldinvest Asset Management" akcijas, taču darījumi ar tām tā arī nav notikuši.

- Es "First North" vērtēju pozitīvi. "First North" atšķirība no regulētā tirgus ir tāda, ka tas ir saraksts mazāk zināmiem un ne tik nobriedušiem uzņēmumiem. Uz šo sarakstu atnāk uzņēmumi ar vēlmi veidot savu atpazīstamību, sākt regulāri publiskot savus finanšu un citus pārskatus. Līdz šim viņi to nav pieraduši darīt, un viņu resursi tam ir ierobežoti. Taču viņi saskata, ka var veicināt savu izaugsmi ar vērtspapīru tirgus palīdzību. Līdz ar to viņi aktīvi strādā ar medijiem, ar sabiedrību, sakārto savus iekšējos procesus, lai brīdī, kad viņi jau ir atpazīstami, varētu piesaistīt kapitālu.

Tas pats "Goldinvest Asset Management" pirms atnākšanas uz "First North" bija ļoti maz zināms. Tam droši vien būtu grūti piesaistīt investorus un kapitālu, jo tam vienkārši nebija šīs zināmās vēstures. Tagad uzņēmuma vadība ļoti nopietni veido priekšstatu par uzņēmumu, un domāju, ka aiz kalniem vairs nav tas laiks, kad viņi arī piesaistīs kapitālu.

- Tomēr vai tas, ka tirdzniecība ar šīm akcijām nenotiek un tagadējie akcionāri uz tām vienkārši sēž, nevar atbaidīt citus interesentus?

- Tā ir būtiskā atšķirība no regulētā tirgus. Ja mēs paskatāmies uz Skandināviju, tad arī tur ir ļoti dažādi uzņēmumi, tostarp tādi, kas ir ļoti neaktīvi. Nē, es nedomāju, ka tas var kādu atbaidīt. Ja akcionāri savas akcijas ir nolēmuši pagaidām nevienam nepārdot, kā tas ir "Goldinvest" gadījumā, tad tā ir viņu brīva izvēle. Loģiski, ka šā lēmuma dēļ nenotiks darījumi biržā. Savukārt, ja atnāk cits uzņēmums, kuram ir plašāka akcionāru struktūra, nepieciešamība pēc likviditātes, tad viss notiks tā, kā tas vēlēsies.

- Domāju, ka tas vienkārši ir labs sākums jauniem, mazāk pazīstamiem uzņēmumiem. Sava veida iepazīšanās platforma.

- Vai par "First North" arī ir interese, vai arī jūsu minētie pieci uzņēmumi skatās uz regulēto tirgu?

- Tie uzņēmumi, kurus es minēju, vairāk interesējas par regulēto tirgu. Bet arī par "First North" ir interese. To parāda kaut vai tas, ka interesi ir izrādījuši vairāki jauni konsultanti. Ir skaidrs, ka viņi ir gatavi pie mums nākt, jo viņiem savukārt ir kādi klienti, kas par to interesējas. Tādēļ tas, ka interese ir konsultantiem, jau ir pirmā indikācija, ka ir interese arī uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!