Foto: stock.xchng
Investoru konferences Naudas lietas 2011 laikā tika veikta dalībnieku aptauja, lai noskaidrotu viedokli par dažādiem jautājumiem, kas nodarbina katra investora prātu. Katru dienu publicējam aptaujas jautājumu, balsojuma rezultātus, kā arī atbildes uz tiem jautājumiem, kuri netika atbildēti konferences laikā!

Šoreiz konferences publikai bija jāvērtē - kurš ir pievilcīgāks akciju segments. Rezultāti parādīja, ka, pirmkārt, publikai ir laba humora izjūta, bet, otrkārt, ka investorus joprojām vilina iespējas, ko piedāvā attīstības valstu akcijas. Oskars Briedis,Swedbank Private Banking, ieguldījumu pārvaldes nodaļas vadītājs attīstības valstīm saka drīzāk "nē",  nekā "jā". "Investoriem uz attīstības valstīm jāskatās kā uz paaugstināta riska investīcijām," atzīst eksperts un uzsver, ka labāk ir izvēlieties stabilas kompānijas ar ejošu biznesu, pārdomātu biznesa plūsmu, labu pārvaldību, labiem nākotnes projektiem attīstītās valstīs. Vēl Oskars Briedis min luksus preču ražotājus kā perspektīvu un salīdzinoši drošu ieguldījuma segmentu. Viņu papildina Edgars Makarovs, M2M Asset Management, investīciju direktors: "Sabiedrības noslāņošanās turpinās. Nabadzīgais paliek nabadzīgāks un bagātais bagātāks. Un bagātie savus paradumus nemaina."

Jautājumi no auditorijas

Kuri ekonomikas sektori cietīs visvairāk recesijas laikā un kuri mazāk? Kādu nozaru uzņēmumi ir perspektīvākie?

Uldis Zelmenis, BTA Insurance Company SE, finanšu ieguldījumu pārvaldnieks: Krīzes laikā mazāk cieš uzņēmumi, kuri ir mazāk cikliski - pārtikas, mājsaimniecības preču ražotāji, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji - telekomunikāciju, gāzes un elektrības nodrošinātāji, kā arī veselības aprūpe. Tomēr dotajā gadījumā, kad valstīm ir lieli deficīti, tie ir arī sektori no kuriem valsts var visvairāk "izspiest", jo tie ir saistīti ar vietējo patēriņu, tādēļ vieglāk apliekami ar nodokļiem. Visvairāk no recesijas cietīs cikliskie sektori, piemēram, automašīnu, luksus preču ražotāji, IT, rūpniecības sektors, kā arī materiālu un enerģijas sektori.

Vai jūs ieteiktu vidusmēra cilvēkam šobrīd sākt ieguldīt finanšu tirgos? Vai labāk nogaidīt?

Oskars Briedis,  Swedbank Private Banking, ieguldījumu pārvaldes nodaļas vadītājs: Vispirms jānovērtē vairāki faktori - vai ir izveidots "drošības spilvens", padomāts par apdrošināšanu un uzkrājuma veidošanu vecumdienām.  Piemēram, ja ir kredīts, vispirms novirzīt brīvos līdzekļus kredīta dzēšanai. Ieteikums ir veikt regulārus, bet nelielus ieguldījumus, izvēloties stratēģiju, kas ir atbilstoša riska uztverei un investora finansiālajam stāvoklim, mērķiem.

 

Ko jūs ieteiktu klientiem - pieturēties izvēlētajai stratēģijai nemainot dalījumu starp aktīvu klasēm vai aktīvi to mainīt?

Oskars Briedis,  Swedbank Private Banking, ieguldījumu pārvaldes nodaļas vadītājs: Atbilstoša stratēģijas izvēle ir pamatnosacījums veiksmīgai ieguldīšanai. Pie tās arī vajadzētu pieturēties, mainīt tikai tad, ja tas ir patiešām nepieciešams, mainījušies faktori, kas sākotnēji ietekmēja stratēģijas izvēli. Ja tuvojas termiņš, kad ieguldīto naudu ir plānots izmantot, iesaku savlaicīgi samazināt risku.

Kad būs rallijs akciju cenām? Jau šogad vai...?

Edgars Makarovs, M2M Asset Management, investīciju direktors: Akciju rallijs varētu būt gaidāms, ja izdotos rast risinājumu lielajām parāda problēmām pasaulē un reizē stimulēt ekonomisko izaugsmi, pagaidām tas izklausās drīzāk pēc sapņu piepildījuma nevis realitātes.

Kurās Latvijas uzņēmumu akcijās ieguldīt?

Māris Rambaks,  LHV Banka, Latvijas brokeru nodaļas vadītājs: Tas galvenokārt ir atkarīgs no investora riska profila un zināšanām, kā arī ekonomiskās situācijas Latvijā un citviet. Konservatīvākiem investoriem šobrīd piemērotāka varētu būt Latvijas Gāze, jo uzņēmuma darbība ir salīdzinoši stabila un prognozējama, un uzņēmums regulāri maksā dividendes. Savukārt investoriem, kuru riska tolerance ir lielāka, piemērotāks varētu būt ieguldījums Olainfarm. Pēdējā gada laikā Olainfarm ir uzrādījis iespaidīgus pārdošanas apjomu pieaugumus, kā rezultāta ievērojamu izaugsmi ir piedzīvojusi arīOlainfarm akciju cena. Komentārs nevar tikt uzskatīts par rekomendāciju pirkt vai pārdot minēto uzņēmumu akcijas.

Pastāv iespēja, ka Ķīna valdīs pār pasauli. Vai tas nozīmē, ka jāiegulda Ķīnā?

Uldis Zelmenis, BTA Insurance Company SE, finanšu ieguldījumu pārvaldnieks: Tas ir pārspīlēts apgalvojums, ka Ķīna valdīs pār pasauli. Ķīnieši paši sev ir radījuši daudz problēmas, kaut vai no demogrāfiskās puses. Ierobežojums bērnu daudzumā ģimenē nozīmē, ka šīs desmitgades beigās sāksies demogrāfiskais noriets. Jā, viņi ir daudz, bet nav maksātspējīgi. Pēc lielās recesijas ekonomikas atkopšanos viņi veicinājuši ar kredītu pieaugumu un investīcijām infrastruktūrā, bet mūžīgi jau nevar guldīt naudu ražošanas kapacitātes palielināšanā, ja reāli iekšējais patēriņš pret IKP samazinās.

Vai Skandināvijas tirgus ir vērtējams kā drošs?

Uldis Zelmenis, BTA Insurance Company SE, finanšu ieguldījumu pārvaldnieks: Ar Skandināvijas valstīm, it sevišķi runājot par Zviedriju ir tā, ka rūpniecība ir cikliska un atkarīga no pieprasījuma pasaulē. Ja izaugsme pasaulē samazinās, tas atspoguļosies valsts izaugsmē. Diezgan līdzīgi kā Ķīnā, arī Zviedrijā pēc recesijas jau paspējuši uztaisīt mājokļu bumu un tas viņus padara daudz ievainojamākus un grūti iedomāties, kas varētu stimulēt vēl viņu izaugsmi.

Vai Ķīnas investīciju politika neapdraud ASV kā pasaules lielvalsts pastāvēšanu?

Uldis Zelmenis, BTA Insurance Company SE, finanšu ieguldījumu pārvaldnieks: Es domāju, ka nē. Jo jāsaprot, ka Ķīnas varenība balstās uz to, ka tā ir pasaules ražošanas centrs. Bet tas valsti padara ļoti atkarīgu no eksporta un pēdējos gadus eksporta pienesums IKP nav liels. Ja samazināsies ārējais pieprasījums, Ķīna no tā cietīs visvairāk, jo nespēs nodrošināt ierasto izaugsmi, kas pēdējos gados bijusi virs 8%. Ir pārspīlēta Ķīnas ietekme uz ASV  valsts vērtspapīru tirgu. Pēdējos gados tā nav palielinājusi savu daļu un valsts ārvalstu rezervju pieaugums sāk samazināties. Un būtībā ārvalstu rezerves ir viņu iekšējās naudas drukāšanas rezultāts.

Video no konferences diskusijas skaties šeit.

Rīt publicēsim aptaujas rezultātus par to, vai jums (konferences dalībniekiem) ir investīcijas un jautājumus un atbildes par šo tēmu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!