Cik nācies tikties ar ķīmiķiem, tie parasti bijuši skolotāji vidusskolā, pasniedzēji augstskolā vai pētnieki laboratorijā, bet ne uzņēmēji. Varētu pat šķist, ka šīs profesijas pārstāvjiem tikai viens ceļš ejams. Taču, izrādās, ir arī izņēmumi, - ķīmiķis var kļūt arī par veiksmīgu savas nozares uzņēmēju. Viens no šiem izņēmumiem ir Andris Madelis - ražošanas uzņēmuma "Kvadro" valdes priekšsēdētājs, kurš uzskata, ka, tieši pateicoties viņa padziļinātajām ķīmijas zināšanām, uzņēmums ir sasniedzis augstus panākumus dažādu aerosolu ražošanā.

To apšaubīt grūti, jo, viesojoties ražošanas ēkā, kur tiek radīti sadzīves ķīmijas, autoķīmijas, tehnisko līdzekļu, kosmētikas, dārza ķīmijas un parfimērijas aerosoli un citi iepakojumi, jūtama strādnieku atbildība. Redzams, ka visi darbinieki strādā ar sarežģītām tehnoloģijām, ir zinoši par to, kā notiek ražošanas process, un jebkurā brīdī gatavi pastāstīt par specifiskajiem produkta izstrādes posmiem. Tāpat uzņēmumā ierīkota arī laboratorija, kur sistemātiskas izejvielu un produkcijas kontroles laikā ikviens produkts tiek pārbaudīts. Uzņēmums garantē ikviena produkta kvalitāti.

Uzņēmumā "Kvadro" izstrādāto produktu ir daudz, bet trīs produktu līnijas ir izvirzītas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa "Eksporta un inovācijas balva 2014" 2. kārtā kategorijā "Importa aizstājējprodukts". Konkursam nominētie produkti ir "MAGA" repelenti pret odiem un ērcēm, "Kvadro Eco" tīrīšanas un mazgāšanas produkti, "LAIN" kosmētikas produkti.

A.Madelis ir pilnībā pārliecināts par sava uzņēmuma produktu kvalitāti un atzīst, ka šajā ziņā šie izstrādājumi ir lieli konkurenti importa precēm Latvijā. "Piemēram, mūsu līdzeklis pret odiem un ērcēm joprojām ir spējis noturēt savas pozīcijas, neskatoties uz to, ka pēdējos gados ir palielinājusies konkurence pretodu līdzekļu tirgū. Protams, ir parādījušies jauni importēti produkti no Krievijas, Baltkrievijas un Polijas, taču mūsu prece joprojām ir pieprasīta," vērtē A.Madelis.

Viņš gan arī uzsver - par spīti tam, ka pozīcijas Latvijas tirgū ir samērā stabilas, joprojām nepieciešams lielāks atbalsts no valsts, kas ļautu uzņēmumam straujāk attīstīties un paplašināt arī eksporta tirgus. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc uzņēmums virzījis savus produktus "Eksporta un inovācijas balvai", jo cer tuvākajā laikā vairāk sadarboties ar LIAA.

Vērtējot "Kvadro" potenciālu nākotnē, A.Madelis uzsver, ka cer ražot daudz vairāk. Uzņēmuma vadītājs atzīst, ka, ņemot vērā pieprasījumu un produktu realizācijas iespējas, pašlaik tiek izmantoti tikai 30% no kopējās ražošanas iekārtu jaudas. Tas nozīmē, ka potenciāls ražot vairāk ir ļoti augsts. "Mums ir idejas, ko un kā darīt, tikai nepieciešami stabili partneri, ar ko sadarboties," - tā A.Madelis.

Par konkursu - "Eksporta un inovācijas balva"

"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!