Foto: DELFI

Pēdējo dienu laikā arvien vairāk sociālā tīkla "Facebook" lietotāji dalās ar ierakstu, kas it kā pasargā lietotāju datus no tālākas to izmantošanas, "New York Post" tehnoloģiju blogeris Deivids Pogs aicina neuzķerties un nepadot tālāk šo "ķēdes ierakstu".

Portāls "Delfi" novēroja, ka "Facebook" lietotāju lokā arvien biežāk izplatās dažādās pasaules valodās šāds paziņojums:

"Atbildot uz jauno "Facebook" politiku, apliecinu, ka visi mani personas dati, ilustrācijas, zīmējumi, raksti, karikatūras, bildes, fotogrāfijas, video u.c. ir manu autortiesību objekti (saskaņā ar Bernes konvenciju). Visu iepriekš minēto autortiesību objektu komerciālai lietošanai, katrā konkrētā gadījumā, ir nepieciešama mana rakstiska atļauja! "Facebook" tagad ir publisks uzņēmums. Tieši tāpēc iepriekš minētā sociālā tīkla lietotājiem ir ieteicams šo ''privāto paziņojumu'' izvietot savās lapās, pretējā gadījumā (ja paziņojums nav publicēts lapā vismaz vienu reizi), jūs automātiski pilnvarojat jebkuru Jūsu privāto datu izmantošanu no Jūsu lapas, Jūsu fotogrāfijas un citas publicētās informācijas ziņojumus Jūsu lapā. Ikviens, kas lasa šo tekstu, var to nokopēt un ievietot savā "Facebook" lapā. Pēc tam Jūs tiksiet aizsargāti ar autortiesību likumu.

Ar šo komunikē es paziņoju "Facebook", ka manas personīgās informācijas izpaušana, kopēšana un izplatīšana vai jebkādas citas nelikumīgas darbības attiecībā uz manu profilu sociālajā tīklā ir stingri aizliegtas.

Augstāk minētie ierobežojumi ir arī attiecināmi uz personālu, studentiem, aģentiem vai jebkuram citam personālam, kuri atrodas "Facebook" kontrolē. Sniegtā informācija šajā kontā, profilā ir konfidenciāla. Manu privāto datu neaizskaramības pārkāpšana ir pretlikumīga (UCC 1-103 1-308-308 1 un Romas Statūti)."

"New York Post" tehnoloģiju blogeris un apskatnieks aicina tālāk neizplatīt šo informāciju, jo, pirmkārt, jau šobrīd lietotājus aizsargā autortiesību likums un šie ieraksti nemainīs lietotāju sniegtās informācijas juridisko statusu.

Otrkārt, "Facebook" nav jaunu vadlīniju. Sociālā tīkla politika ir šāda: "Jūs saglabājat autortiesības uz savu saturu. Kad jūs augšupielādējat savu saturu, jūs piešķirat "Facebook" licenci izmantot un pārraidīt šo saturu."

Un, treškārt, tas, ka "Facebook" tagad ir publiska akciju sabiedrība, nemaina autortiesību vai konfidencialitātes politiku, uzsver Pogs.

Kā arī pats "Facebook" laidis klajā publisku paziņojumu: "Cirkulē baumas, ka "Facebook" ir veiktas izmaiņas, kas saistītas ar īpašumtiesībām uz lietotāju sniegto informāciju vai ievietoto saturu. Tās ir aplamības. Jebkuram, kurš izmanto "Facebook", pieder viņa radītais un kontrolētais saturs, tā vēsta mūsu noteikumi. Viņi kontrolē, kā šis saturs un informācija tiek dalīta. Tā ir mūsu politika, un tas tā vienmēr ir bijis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!