Foto: LETA
Mobilo operatoru uzņēmumiem, plānojot investīcijas, vajadzētu stratēģiskāk domāt par sadarbību. Šobrīd vietām uz viena maza uzkalniņa atrodas visu trīs uzņēmumu sakaru torņi, - tas nav racionāli, žurnālistiem norādīja Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis.

"Attiecībā uz jaunām investīcijām, mēs noteikti gribētu, lai operatori tās izmanto, savstarpēji sadarbojoties. Infrastruktūrā gadījumā, piemēram, zinām daudzas vietas, kur uz viena uzkalniņa trīs torņi uzbūvēti. Vai tas ir racionāli? Nē," komentējot Latvijas mobilo operatoru savstarpējo konkurenci sacīja Beļskis.

Uzņēmumi sākotnēji varētu sadarboties, bet pēc tam turpināt cīņu ar savstarpējo pakalpojumu kvalitāti. "Tas būtu pozitīvs elements, kas samazinātu kompānijām nepieciešamo investīciju apjomu, bet stiprinātu un noturētu konkurenci," sacīja Beļskis.

"Jāskatās arī ieguvumi, ko investīciju optimizācija Latvijai dotu tīri no infrastruktūras būvniecības. Piemēram, ņemot vērā, ka no 1. jūlijā šeit atvērās tā sauktā pirmā digitālā dividende 4g tīkla attīstībai, šobrīd komerciāli 80% iedzīvotājiem jau šis pakalpojums ir pieejams. Tas nozīmē, ka pat pa šādu īsu laika periodu komersanti ir spējīgi investēt tīklos, gan arī piedāvāt jaunus inovatīvus pakalpojumus," sacīja SM pārstāvis.

"Delfi" jau ziņoja, ka telekomunikāciju operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) valdes priekšsēdētājs Juris Binde nepiekrīt sava konkurenta "Bite" vadītāja Freda Renčaka prognozēm, ka pēc desmit gadiem Latvijā nebūs ne "Bites", ne arī LMT un "Tele2".

""Bite" vadītāja izteikumus varētu raksturot rakstnieka Marka Tvena vārdiem: "Ziņas par manu nāvi ir nedaudz pārspīlētas." Mūsdienu tendences nozarē vairāk saistās uz tehnoloģiju, nevis uzņēmumu konverģenci," skaidroja Binde.

Kā uzskata "Bite" vadītājs Renčaks, ES iniciētais vienotais digitālais tirgus atstās tikai lielos operatorus un nākamajos piecos līdz desmit gados Eiropas telekomunikāciju tirgus izskatīsies ļoti līdzīgs ASV tirgum, kur ir pamatā trīs operatori.

"Tie būs pārstāvēti visā Eiropā, un mans minējums ir, ka tie varētu būt "Vodafone", "Telefonica", vēl kāds, bet to nebūs vairāk par trim. Nebūs nekādas "Bites", nekāda LMT, arī "TeliaSonera" un "Tele2" nebūs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!