Foto: DELFI
Starptautiskā konkursa "Creative Business Cup 2020" (CBC) nacionālās atlases finālā uzvaru guvis atkritumu šķirošanas iekārtas biznesa idejas radītājs "WinGo Deposit", informē organizētāji.

Uzvarētājs saņem 3000 eiro naudas balvu un iespēju pārstāvēt Latviju konkursa finālā Dānijā vairāk nekā 50 pasaules radošāko uzņēmumu konkurencē. Cīņa notiks gan par pasaulē radošākā jaunuzņēmuma titulu un galveno naudas balvu 7000 eiro apmērā, gan arī par starptautisko investoru uzmanību.

"Finālā galvenokārt tika vērtēta biznesa idejas novitāte, unikalitāte, kā arī māka prasmīgi savienot radošās vērtības ar biznesu. Bija svarīgi, lai šis produkts vai pakalpojums ir kaut kas jauns un nebijis gan Latvijai, gan pasaulei. Varbūt tieši šogad izcīnīsim uzvaru, iegūsim 2020. gada CBC radošākā uzņēmēja titulu un naudas balvu," stāsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

Nacionālā uzvarētājuzņēmuma "WinGo Deposit" biznesa ideja ir atkritumu šķirošanas iekārtas jeb depozīta iekārtas, kuras ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj atpazīt, pieņemt un sašķirot dažādu veidu un tilpumu gan veselus, gan saplacinātus dzērienu iepakojumus. Iekārtai ir mūsdienu digitāla pieeja norēķinu veikšanai par saņemto iepakojumu, lai iekārta neražotu jaunus atkritumus, piemēram, papīra čekus.

2. vietu ieguva uzņēmums "Barboleta". Tā biznesa ideja ir līdzsvara platformas bērnu mācību procesa uzlabošanai, ar kuru palīdzību mācīties kļūst vieglāk, interesantāk un daudz efektīvāk, jo paaugstinās uzmanības koncentrēšanas līmenis un uzlabojas atmiņas darbība.

3. vietā ierindojās "Uppo" ar īpaši veidotām ergonomiskām aprocēm, kuras noderēs datora lietotājiem, kas pie datora pavada ilgas stundas un kam darbs ar datoru radījis sāpes plaukstas locītavā nepareiza tās novietojuma dēļ.

Uzvarētājam jūnija sākumā būs jāpiedalās Baltijas reģiona konkursā Helsinkos, bet jūnija noslēgumā – pasaules finālsacensībās Kopenhāgenā. Uz starptautiskā konkursa finālu līdzi dosies arī 2. un 3. vietas ieguvēji, kam tā būs iespēja sadarbības meklējumiem.

CBC konkursa nacionālajā finālā biznesa idejas izvērtēja ekspertu žūrija: LIAA direktors Kaspars Rožkalns, LIAA Biznesa inkubatoru departamenta vadītāja Laura Očagova, konferences "uz:RUNA" lektori Laura Denlere (Laura Dennler) un Oskars Priede, pagājušā gada nacionālā uzvarētājuzņēmuma "Babbit" līdzīpašnieks Aleksandrs Roga.

Nacionālais fināls norisinājās pirmdien, 2. martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā konferences "uz:RUNA" ietvaros. Savas biznesa idejas prezentēja astoņi jaunie un radošie uzņēmumi – "Zeltini" (amfībija, kas aprīkota ar elektromotoriem), "Flockmen" (attīstošas koka rotaļlietas), "Diegu meistars" ("dari pats" komplekts mākslas darbu radīšanai no diega), "Ko tu elpo" (gaisa attīrīšanas un klimata uzlabošanas sistēma), "Pupuchi" (kraukšķīga un veselīga uzkoda no cūku pupām), "Uppo" (dizaina roku aproces darbam ar datoru), "Barboleta" (līdzsvara platformas bērnu mācību procesa uzlabošanai), "WinGo Deposit" (atkritumu šķirošanas automāts).

"Creative Business Cup" ir globāla iniciatīva, kuras misija ir uzņēmējdarbības un inovāciju stiprināšana. Ikgadējā konkursa mērķis ir atbalstīt radošas idejas un veicināt inovāciju attīstību, palīdzot uzņēmumiem no dažādām pasaules valstīm satikties ar investoriem, potenciālajiem sadarbības partneriem, kā arī sasniegt globālo tirgu.

Pērn starptautiskajā konkursā sevi pieteica uzņēmumi no 63 pasaules valstīm, bet par pasaulē radošākā jaunuzņēmuma titulu un galveno naudas balvu cīnījās 49 uzņēmumi, to vidū arī Latvijas uzņēmums "Babbit", kas saņēma vairāku žūrijas pārstāvju atzinību.

"Creative Business Cup" konkursa atlasi Latvijā organizē LIAA Radošo industriju inkubators. Līdz šim CBC konkursā Latviju pārstāvējuši zīmoli "Babbit", "Vividly", "Connection Codes", "Anatomy Next", "Gigi bloks" un "Gamechanger Audio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!