Foto: AP/Scanpix/LETA
Jau kopš otrdienas, 17. marta, hakatona "HackForce" ietvaros 28 komandas strādā pie idejām, kuras potenciāli varētu risināt un samazināt jaunā koronavīrusa krīzes sekas. Šobrīd naudas balvu fonds ir sasniedzis 39 000 eiro, kuru savā starpā sadalīs daudzsološākās idejas un izmantos ideju tālākai attīstībai.

Šobrīd hakatonā aktīvi darbojas 27 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēgušies jau teju 700 no 18 dažādām pasaules valstīm. Projektu autori ar mentoru palīdzību izstrādā idejas un risinājumus koronavīrusa krīzes mazināšanai, un jau ceturtdien pulksten 18 prezentēs izstrādātos prototipus publiski tiešsaistes vidē.

Projekti tiek izstrādāti četrās būtiskākajās nozarēs, kurām šobrīd nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi - medicīna un veselības aprūpe, jaunā koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

Ceturtdien, 19. martā, pulksten 18 tiešsaistē norisināsies fināla prezentācijas no kurām žūrija atlasīs un apbalvos vērtīgākās idejas. Daudzsološākie risinājumi saņems sākuma kapitālu, kas palīdzēs projektus attīstīt tālāk un potenciāli integrēt sabiedrības ikdienā. Dalību žūrijas sastāvā ir apstiprinājusi arī veselības ministre Ilze Viņķele, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kā arī pieredzējuši uzņēmēji.

Šobrīd hakatonā top šādi 27 projekti:

  1. Flipful - Uzņēmumu atbalsta rīks koronavīrusa krīzes laikā
  2. FutureLearn - Atbalsta rīks mācību nodrošināšanai attālināti
  3. WorkFromHome - Atbalsts attālināti strādājošiem darbiniekiem, izmantojot mērogojamus apmācību risinājumus
  4. SOS Nanny - Platforma, kas savieno tos, kuriem nepieciešama palīdzība, un tos, kuri vēlas to sniegt
  5. 3d-printed-medical-devices - 3D drukāto medicīnisko ierīču modeļu saraksts, lai izvairītos no intensīvās terapijas medicīnas iekārtu trūkuma
  6. Latvijas Corona Karte 24/7 - Interaktīva tīmekļa karte, lai vizualizētu un izsekotu apstiprinātus koronavīrusa gadījumus Latvijā
  7. Emergency Ventilators - Mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, kas ārstē pacientus ar īslaicīgu elpošanas mazspēju
  8. COVIDNews - Svarīga, atjaunināta un pārbaudīta informācija par "Covid-19" krīzi un tās ietekmi uz mūsu dzīvi
  9. AmberFit - Veselīga dzīvesveida asistents, kas palīdz uzturēt veselīgus ieradumus, atrodoties karantīnā
  10. Helpradar - Tīmekļa lietotne, kas savieno cilvēkus, kuriem vajadzīga palīdzība krīzes laikā
  11. Deliverbay - Nodrošina pārtikas bezkontakta piegādi dienas laikā
  12. InFact - Vienkārši lietojams un interaktīvs tiešsaistes faktu apstrādes rīks, kas nodrošina aktuālus "Covid-19" datus
  13. Paliec mājās, mēs palīdzēsim! - Brīvprātīgo koordinēts krīzes saziņas tīkls, kas pārvalda bezkontaktu piegādes risinājumus katrai vecuma grupai
  14. xT_Bioreactors - Mākslīgā Intelekta programmatūra vakcīnu ražošanas paātrināšanai un mērogošanai
  15. Entreno - Fitnesa nodarbības tiešsaistē
  16. Actual Case Estimation - Žurnālistu un pētnieku platforma precīzu "Covid-19" datu modelēšanai
  17. Teamer - Attālināts kampaņu plānotājs mārketinga profesionāļiem
  18. Future Society Now - Glāb planētu, padarot attālinātu darbu par ieradumu.
  19. Pandemic.lv - Reāllaika informācija par "Covid-19" situāciju tuvākajā apkārtnē.
  20. Warriors - mākslīgā intelekta robots, kas konsultē par varbūtējiem slimības simptomiem
  21. SkillOut (peer to peer learning) - Prasmju tirgus: nopelni ar to, ko proti vislabāk!
  22. Artificia - Čatbots, kas ļauj senioriem saņemt brīvprātīgo palīdzību
  23. DataCalculus - Ļauj noteikt un prognozēt pārtikas trūkumu neparedzētos gadījumos
  24. CoronaLog - Atbildīgas sociālās distancēšanās izsekošana
  25. Exonicus - Aizsardzība medicīniskajam personālam, kas aprūpē "Covid-19"
  26. SmartCatheter - Intensīvās aprūpes reāllaika infekciju detektors
  27. Marble - Attālināto mācību platforma komandām


Publiskā hakatona sarunu vietne pieejama šeit.

Hakatonam aicināti pievienoties cilvēki, kuri var piedāvāt savas prasmes specifiskās jomās, tai skaitā dizaineri, programmētāji, medicīnas jomas eksperti un citi.

Virtuālo hakatona 12 stundu laikā operatīvi saorganizēja brīvprātīgie no jaunuzņēmumu vides, pilsoniski aktīvie programmētāji, dizaineri un lielo uzņēmumu pārstāvji. Hakatonam publiski pauduši atbalstu arī valsts pārstāvji, un Ekonomikas Ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru piešķirs 25 000 eiro finansējumu labākajiem projektiem, lai nodrošinātu resursus to ieviešanai dzīvē. Balvu fondam operatīvi pievienojās arī lielākie uzņēmumi, lai atbalstītu risinājumu ieviešanai krīzes posmā - "Tet" finansēs labākos projektus ar 5000 eiro naudas balvu, "Swedbank" Latvija piešķirs 3000 eiro finansējumu, arī LMT uzvarētāju komandai piešķirs 3000 eiro lielu naudas balvu, un trīs vērtīgākās idejas atbalstīs arī "Ubiquiti Riga" ar kopumā 3000 eiro tālākai izaugsmei.

Uzvarētāji saņems arī dažādas citas balvas, un "HackForce" hakatona balvu fonds tiks papildināts līdz pat tā noslēgumam 19.martā. Fināla prezentācijās ar svinīgu uzrunu piedalīsies arī Valsts prezidents Egils Levits.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 604 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19", infekcija apstiprināta 11 cilvēkiem, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs.

Līdz šim Latvijā kopā veikti 2144 izmeklējumi personām ar aizdomām par "Covid-19", apstiprināts 71 saslimšanas gadījums, informēja SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!