Foto: F64
Latvijas uzņēmums "aQode" izstrādājis specializētu mobilo lietotni "Huntgate" medību procesa digitalizēšanai.

Latvijā radītā lietotne sniedz iespēju medniekam apkopot un strukturēt informāciju no meža dzīvnieku kustības monitoringa videokamerām.

Aizvadītajos gados mednieki visā pasaulē plaši izmanto šādas videokameras, lai identificētu dzīvnieku kustību takas un fiksētu to pārvietošanās laiku. Lai arī medniekiem ir pieejams liels apjoms ar fotogrāfijām un video, līdz šim nav bijis risinājuma, kas palīdzētu fotogrāfijas ērti sistematizēt un analizēt iegūtos datus. Lietotni iespējams savienot ar populārāko videokameru modeļiem, skaidro izstrādātājs.

"aQode" valdes priekšsēdētājs Staņislavs Vaišļa stāsta: "Ideja par šāda veida lietotni radās, strādājot un mācoties ASV, Mičiganas štatā, kur katrs otrais štata iedzīvotājs ir mednieks. ASV redzēju, kā mednieki mežos izvieto pat desmitiem tūkstošiem kameru, bet nav ērta rīka, lai iegūtos datus strukturētu un saprastu, kāds dzīvnieks un tieši cikos atrodas noteiktā vietā."

""Huntgate" ir pieejama mobilo lietotņu veikalos visā pasaulē, un saņemtas pozitīvas atsauksmes no medniekiem ASV, Austrālijā, Kanādā, Brazīlijā un citviet.

"Sākumposmā īpaši novērtējam arī Latvijas mednieku atsaucību, kas mums sniegs iespēju iegūt operatīvu atgriezenisko saiti no lietotājiem un palīdzēs attīstīt lietotnes funkcionalitāti. Piemēram, pašlaik meža dzīvnieku kategorizēšanu veic lietotājs, bet nākotnē paredzēts, ka daudz lielāka loma būs mākslīgajam intelektam, kas spēs atpazīt briedi no aļņa, vai zaķi no lapsas," informē Vaišļa.

Viena no "Huntgate" populārākajām funkcijām ir visaptverošas statistikas nodrošināšana, kā rezultātā iespējams analizēt laikapstākļus, mēness fāzes un citus faktorus, kas var ietekmēt savvaļas dzīvnieku kustību. Visi attēli tiek glabāti "Amazon Web Services (AWS)" datu krātuvē. Informācija par laikapstākļiem tiek iegūta no trešo pušu pakalpojumu sniedzējiem.

Reģistrētie taku kameru lietotāji var kopīgot savus attēlus ar citiem – piemēram, sava medību kolektīva biedriem, norādot savu e-pasta adresi vai mobilā tālruņa numuru. Adresāti iegūst piekļuvi šiem kopīgotajiem kameras fotoattēliem un var skatīt ar šiem attēliem saistīto pamata un papildu statistiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!