Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Trešdien tehnoloģiju lieluzņēmums "Samsung" izziņoja savus jaunākos "S" sērijas viedtālruņus "Galaxy S24", "Galaxy S24+" un īpaši spējīgo "Galaxy S24 Ultra". Kā ierasts, tālruņi piedzīvojuši dažādus uzlabojumus, salīdzinot ar pērn pieteiktajiem, taču īpaša uzmanība šogad veltīta mākslīgajam intelektam. Tas dažādās formās iestrādāts tālruņa operētājsistēmā un palīdzēs lietotājam gan darba uzdevumu veikšanā, gan izklaidē.

"S24" sērijas tālruņi saglabājuši jau labi pazīstamo "Samsung" ierīču dizainu, kas mazliet pielāgots modernākam izskatam un ērtākai lietošanai. "S24" un "S24+" ir tērpti klasiskā dizainā bez izaicinošiem elementiem. Arī "S24 Ultra" ir kļuvis "kārtīgāks", taču ērtāks. Tas ieguvis plakanākas sānu malas un ekrānu bez izliekuma. Kā ierasts, šis modelis aprīkots ar irbuli.

Mākslīgais intelekts (MI) šajās ierīcēs darbojas gan lokāli, gan attālināti: atkarībā no veicamā uzdevuma. Operētājsistēmā iestrādāti vairāki jauni palīgi, kuru darbību uzlabo vai pilda tieši MI. Tā, piemēram, "Circle to Search" (angliski - apvilkt, lai meklētu) opcija ļauj lietotājam atrast jebkuru ekrānā redzamo objektu. Lietotājam atliek vien aktivizēt "Google" palīgu un ekrānā apvilkt jebkuru redzamo objektu. Tālrunis automātiski veiks šī objekta meklēšanu un piedāvās internetā atrastas līdzīgas lietas. Šī funkcija darbojas gan skatoties kādu video, gan vienkārši atverot tālruņa kameru un pavēršot to pret vēlamo objektu. Rezultāti tiks piedāvāti "Google" meklētājā, jo šī funkcija tapusi sadarbībā ar "Google".

Vēl interesantāks un, iespējams, vērtīgāks risinājums ir tiešsaistes sarunas tulks, kas automātiski tulkos tālruņa zvanu, ja sarunas dalībnieki runā dažādās valodās. Sarunāšanās, protams, nenotiek tik raiti kā ierasts, bet tulkotājs ir ātrs un efektīvs. Tas automātiski tulko katra runātāja tekstu, turklāt piedāvā to arī rakstiskā veidā.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Līdzīgi darbojas arī "Chat assist" (angliski - tērzēšanas palīgs). Tas automātiski tulkos sarakstes tekstu, nodrošinot ērtu saziņu cilvēkiem, kas neprot viens otra vai kādu citu kopīgu valodu. Abi šie palīgi - gan balss, gans sarakstes MI - prot sazināties 13 populārākajās valodās, starp kurām diemžēl nav pieejama latviešu valoda. Šobrīd nav zināms vai ir sagaidāms mūsu valodas atbalsts šajos tālruņos.

Mākslīgais intelekts palīdzēs arī piezīmju rakstīšanā un apkopošanā. Tas var automātiski sakārtot piezīmes un izveidot īsu konspektu ar galvenajām tēmām, kas aprakstītas piezīmēs. Šis palīgs arī uzlabos rokrakstu tiem, kas teksta ievadei lieto irbuli.

Cita daudziem - īpaši žurnālistiem - noderīga funkcija ir balss ierakstu atšifrēšana. "Transcript assist" palīgs spēj atšifrēt audio formāta sarunu rakstiskā tekstā un arī izveidot konspektu un apkopojumu ar galvenajām tēmām. Diemžēl arī šī funkcija vēl neprot latviešu valodu.

"S24" tālruņi ieguvuši uzlabojumus arī foto un video jomā. "Ultra" tālrunis aprīkots ar 200 megapikseļu galveno kameru, 12 MP īpaši plato kameru un divām telefoto kamerām - ar 10 un 50 megapikseļu sensoriem. Savukārt "S24" un "S24+" tālruņi aprīkoti ar 50 megapikseļu galveno kameru, 12 megapikseļu īpaši plato kameru un 10 MP telefoto kameru. Visiem trim modeļiem ir vienāda 12 megapikseļu priekšējā kamera. Protams, arī visas šīs kameras uzmanīgi pieskata mākslīgais intelekts, kas sola nodrošināt vēl augstāku attēlu un video kvalitāti visdažādākajos apstākļos. Īpaši uzlabota ir digitālā tālummaiņa, kas ļaus iegūt tīrākus un asākus attēlus.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Arī uzņemtos attēlus apstrādāt palīdzēs jaunais mākslīgā intelekta palīgs. Tas var pildīt gan tādas vienkāršas funkcijas kā krāsu korekcija, gan jau krietni interesantākas lietas - attēlu pārzīmēšanu, objektu pārvietošanu un dažādus citus uzlabojumus. Piemēram, iztaisnojot šķībi uzņemtu foto, mākslīgais intelekts automātiski piezīmēs trūkstošo saturu. Tāpat iespējams attēlā pārvietot objektus, piemēram, cilvēku no kadra malas pārvietot uz vidu - šādā gadījumā MI izdomās, kādu fonu piezīmēt vietā, kur pirms tam atradās cilvēks.

Mākslīgais intelekts spēs arī mākslīgi radīt papildus kadrus uzņemtā video, lai to pārvērstu par palēnināto video. Šīs īpašās foto un video apstrādes spējas gan nenotiek pašā tālrunī - tās attālināti veic "mākonis".

Kā vienmēr, tālruņi aprīkoti ar īpaši jaudīgiem akumulatoriem. "S24" un "S24+" tās ir 4000 un 4900 mAh baterijas, bet "S24 Ultra" modelim 5000 mAh baterija. Savukārt tālruņu ekrānu izmēri ir 6.2, 6.7 un 6.8 collas. Ekrāni arī kļuvuši gaišāki un nodrošina dinamisku atsvaidzes ātrumu atkarībā no pielietojuma: no 1 līdz 120 herciem (kadriem sekundē).

Visas jaunās ierīces iepriekšpārdošanā pieejamas jau no 17. janvāra ražotāja mājaslapā. Šobrīd nav zināmas jauno tālruņu cenas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!