Mūsdienu ēku demontāžas process izteikti atšķiras no filmās redzamā – parasti tur rāda, kā ķēdē iekārta metāla bumba tiek triekta pret sienu, kamēr ēka sabrūk. Šis ēku nojaukšanas veids jau sen ir atzīts par neefektīvu. Čuguna bumbu nomainījušas hidrauliskās šķēres un āmuri, bet pats process vairāk atgādina rotaļāšanos ar "Lego": ēkas tiek izjauktas burtiski pa ķieģelim, bet radušies celtniecības atkritumi pārvēršas atkal izmantojamos materiālos.

Rihards Muižnieks un Mārtiņš Mālnieks stāsta par to, kā darbojas ēku demontāžas nozare Latvijā – par kļūdām un panākumiem, par mūsdienīgiem demontāžas veidiem un par to, cik kravas mašīnu nepieciešams, lai uz izgāztuvi aizvestu nojauktu piecstāvu namu.

"Man ir augstākā izglītība ekonomikā, esmu ilgi nodarbojies ar nekustamo īpašumu darījumiem. Biju nopircis lielu zemes gabalu un grasījos būvēt ciematu, taču iestājās 2007. gada krīze. Bizness bankrotēja, nebija darba. Dzīve piespieda izgrozīties: vieglo automašīnu nomainīju pret ekskavatoru, pats sēdos pie stūres un sāku strādāt. Pirmais nojaukšanai paredzētais objekts bija graudu noliktava Stalbē," stāsta Rihards Muižnieks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!