Foto: Publicitātes attēls
Smart-ID mobilo lietotni visbiežāk esam pieraduši izmantot autentifikācijas nolūkā, lai piekļūtu internetbankai. Tomēr jau kopš 2018. gada ar Smart-ID ir iespējams arī parakstīt dokumentus attālināti – lietotne ir atzīta par kvalificētu elektroniskā paraksta izveides ierīci.

Tātad Latvijā elektroniskai dokumentu parakstīšanai var izmantot gan Smart-ID lietotni, gan eParaksts mobile lietotni, gan eID karti. Smart-ID elektroniskajiem parakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā ar roku veiktam parakstam, tāpēc nav jāuztraucas par paraksta drošību un uzticamību. Arī eParaksts mobile elektroniskajam parakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā ar roku veiktam parakstam, ja tā sertifikāts ir atjaunināts kopš 2020. gada jūlija.

Gan uzņēmums SK ID Solutions, kas ir izveidojis un uztur Smart-ID, gan Latvijas Valsts Radio un televīzijas centrs, kas uztur eParaksta pakalpojumu, saskaņā ar eIDAS regulu ir ieguvuši kvalificēta uzticamības pakalpojuma sniedzēja statusu Eiropas Savienībā kvalificētu elektronisko parakstu veidošanai. SK ID Solutions ir Igaunijas uzņēmums, tomēr paraksti ir derīgi un tiek atzīti visā ES. Tas nozīmē, ka arī, piemēram, Latvijas valsts iestādēm šādi paraksti ir jāpieņem - diskriminācija attiecībā uz to, ka paraksta veidošanas rīks ir radīts citā valstī, nav atļauta.

Lai elektroniski parakstītu dokumentus ar Smart-ID, pirmkārt ir jāpārliecinās par konta līmeni - elektroniskai parakstīšanai ir nepieciešams Smart-ID kvalificēta elektroniskā paraksta konts. Atverot Smart-ID lietotni savā mobilajā ierīcē, tās fons būs vai nu zaļā vai baltā krāsā. Ja fons ir baltā krāsā, tas nozīmē, ka tas ir kvalificētais Smart-ID konts un elektroniskā paraksta funkcija tajā ir aktivizēta. Ja lietotnes fons ir zaļš, ar Smart-ID parakstīties elektroniski nevar. Tad nepieciešams veikt konta atjaunināšanu, kā norādīts šajā video.

Izmantojot kvalificēto lietotnes versiju, dokumentus ar Smart-ID iespējams parakstīt gan tiešsaistē Dokobit portālā, gan Dokobit mobilajās lietotnēs. Lai parakstītu dokumentus Dokobit portālā un lietotnē, nepieciešams reģistrēties – to var izdarīt bez maksas. Reģistrējoties būs nepieciešams apstiprināt savu identitāti, izvēloties kādu no piedāvātajiem autentifikācijas rīkiem un norādot savu personas kodu. Turklāt gan portālā, gan lietotnē iespējams viegli pārskatīt jau parakstītos dokumentus, kā arī augšupielādēt un parakstīt jaunus.

Zemāk redzamajā video skaties, cik vienkārši iespējams parakstīt elektronisku dokumentu ar Smart-ID elektronisko parakstu Dokobit portālā:

Smart-ID ir ērts risinājums arī uzņēmumiem, kas piedāvā savus pakalpojumus un to saņemšanai ir nepieciešama pieslēgšanās, pierādot savu identitāti. Tāpat uzņēmumiem ir ērti izmantot Smart-ID, lai aicinātu savus klientus parakstīt dokumentus elektroniski.

Elektronisko autentificēšanos un parakstīšanos labprāt izmanto arī iedzīvotāji - "Smart-ID" lietotāju skaits Latvijā tuvojas 1 miljonam. 2021. gada sākumā tas bija 987 000. Tas nozīmē, ka vairāk nekā pusei Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ir "Smart-ID" konts. Lielākajai daļai no tiem – vairāk nekā 680 000 "Smart-ID" lietotāju – ir kvalificētais konts. Tas nozīmē, ka viņi "Smart-ID" var izmantot, lai elektroniski parakstītu dokumentus.


Izmēģini Dokobit portālu bez maksas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!