Foto: Unsplash

Visturīgākās personas pasaulē, domājot par nākamo dzīvesvietu, ņem vērā tādus faktorus kā iespēju uzlabot dzīvesveidu un to, lai šis īpašums kalpotu kā veiksmīga investīcija, raksta "CNBC".

Kā liecina "Douglas Elliman" un "Knight Frank" jaunākais pētījums par turīgo personu ieradumiem nekustamā īpašuma iegādē, ceturtdaļa amerikāņu-privātpersonu, kuru ienākumu līmenis sasniedz vismaz 30 miljonus ASV dolāru, šogad plāno iegādāties jaunu mājokli.

Saskaņā ar veikto pētījumu turīgajām privātpersonām vidēji pieder četri privātīpašumi. Viena ceturtdaļa no viņu mājokļu portfeļa ir ārvalstu īpašums.

Runājot par primārajiem faktoriem, ko viņi ņem vērā, izvēloties nākamo īpašumu iegādei, viņi kā pirmos ierindo tādus faktorus kā "dzīvesveids" un "investīcijas". Tiem seko nodokļi un drošība.

Kaut arī luksusa īpašumu tirgu ir skāruši tādi paši izaicinājumi kā parastos mājokļu tirgus – zems piedāvājums, lēns pārdošanas temps, augošas cenas, tam ir veicies labi.

Pērn ASV veikti 34 pārdošanas darījumi, kuru vērtība pārsniedz 50 miljonus ASV dolāru, kas gan ir mazāk nekā 2022. gadā, kad notika 45 šādi darījumi, tomēr aizvien tas ir vairāk nekā pirmspandēmijas gados, raksta "CNBC".

Procentu likmēm stabilizējoties un, iespējams, tās pat šogad varētu pazemināties, piedāvājums luksusa tirgū varētu pieaugt, kas varētu veicināt darījumu skaita pieaugumu.

"Ja mēs redzēsim virzību uz zemākām likmēm vai vismaz lielāku pārliecību, ka inflācija virzās zemāk, es domāju, ka atkal varēs redzēt piedāvājuma kāpumu," sacījis "Knight Frank" partneris Liams Beilijs.

Paredzams, ka pasaulē iecienītākais luksusa īpašumu tirgus būs Oklenda, Jaunzēlandē, kam šajā gadā tiek paredzēts pieaugums par 10%. Otrajā vietā ierindojas Mumbaja ar 5,5% prognozēto pieaugumu, tai seko Dubaija, Madride, Sidneja ar 5% kāpumu katra un Stokholma ar 4,5% gaidāmo pieaugumu.

Pagājušajā gadā pasaules 100 TOP luksusa nekustamā īpašuma tirgi uzrādīja pieaugumu par vidēji 3%. Visaktīvākais luksusa nekustamo īpašumu tirgus pasaulē bija Manila ar 26% pieaugumu, ko daļēji veicināja investori, kuri pameta no Honkongu un Ķīnu.

Otrajā vietā ierindojās Dubaija ar cenu pieaugumu par 16%. Tai seko Bahamu salas ar 15% un Algarves reģions Portugālē ar 12% kāpumu.

Starp sliktākajiem rādītājiem pagājušajā gadā ierindojas Ņujorka, kur cenas samazinājās par 2%, un Sanfrancisko, kur cenas palikušas nemainīgas, pieaugot vien par 0,5%.

Lielākais kritums pasaulē starp galvenajiem tirgiem bija Oksfordā, kur vērojams cenu samazinājums par 8%.

Beilijs norāda, ka īpaši bagāti amerikāņu pircēji arvien biežāk meklē īpašumus ārvalstīs. Viņš novērojis, ka ASV pircēji tagad aktīvi iegādājas tādus nekustamos īpašumus Londonā, kuru cena pārsniedz 10 miljonus ASV dolāru, un viņi arvien aktīvāk meklē iespējas iegādāties objektus arī citur Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!