Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir aktualizējusi Stūra mājas, bijušās PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) ēkas Rīgā, Brīvības ielā, provizoriskās rekonstrukcijas izmaksas, tās kopā sasniedz 21,14 miljonus eiro (bez PVN). "Delfi Bizness" bija iespēja izstaigāt īpašumu, kas sauc pēc atjaunošanas un kura gaiteņu un pagraba labirintos it viss atgādina par tā ciešanu pilno vēsturi.

Bumbu patvertne ar elektrības ģeneratoru, no sienām atlupušas tapetes un krāsa, vietas, kur nedrīkst spert kāju, jo ūdens radīto bojājumu dēļ var rasties dzīvībai bīstamas situācijas, ar smiltīm pildīti seni seifi, putnu skeleti, vēja izsisti stikli, pēc kanalizācijas smirdošs pagrabs, restes un metāla sieti, kas sargā no aizbēgšanas, pamesta sakaru centrāle, melni karogi uz linoleja un citi tikpat baisi iespaidi iemūžināti "Delfi Bizness" fotogrāfijās.

Pēc 26. marta Ministru kabineta sēdes lēmuma Stūra māja tiek virzīta atsavināšanai, bet paralēli tam tiks nodrošināta nelielā daļā ēkas izvietotā Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) nepārtraukta darbība.

"Delfi Bizness" skaidro, kas ar īpašumu notiek šobrīd un kas darīts līdz šim. Savukārt eksperti sniedz savu redzējumu par tālākajām izredzēm.

"Mūsu realitātē ir maz ticams, ka komercīpašumu investoriem būs interese nopirkt šo ēku," neslēpj viens no uzrunātajiem.

"Interesants būs jautājums, vai nama vēsture palielina vai pazemina ēkas vērtējumu," spriež cits.

Nekustamā īpašuma jomas pārzinātāji arī "pilsētā runā", ka veiksmīgākais risinājums, iespējams, būtu pilnībā pārcelt LOM uz šo ēku vai tās lielāku daļu, savukārt īpašumu pašā pilsētas centrā, Latviešu strēlnieku laukumā, izmantot citiem nolūkiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!