Foto: Shutterstock

Turpina augt koka karkasa privātmāju popularitāte; šobrīd jau 70% jauno māju ir tieši no koka, novērojusi "Luminor" banka.

Starp citām šī brīža iezīmē tā nosauc arī mazākas iekštelpu platības, pretstatā lielākai mājas ārtelpai.

"Privātmāju būvniecībā pēdējos gados ir bijuši vairāki izaicinājumi – ir kāpušas izejmateriālu cenas, pieaugušas darbaspēka izmaksas, kā arī piedzīvota energoresursu krīze. Taču, neskatoties uz to, privātmāju celtniecība joprojām ir aktuāla," komentē "Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Vidējās iekštelpu platības sarukums, visticamāk, ir skaidrojams ar cilvēku vēlmi samazināt būvniecības izmaksas. 2021. gadā privātmāja bija vidēji 145 m2 liela, bet pērn tie bija 132 m2, kas ir par 13 m2 jeb par vienu istabu mazāk, viņš stāsta. Tomēr māju iekšējais plānojums nemainās – joprojām tiek būvētas privātmājas ar nelielām guļamistabām un lielu dzīvojamo istabu, kas apvienota ar virtuvi.

Savukārt terases un nojumes tiek izbūvētas lielākas – aptuveni 48 m2, kas ir par 8 m2 vairāk nekā pirms diviem gadiem. "Luminor" eksperts to skaidro ar cilvēku vēlmi būt tuvāk dabai, vairāk laika pavadīt ārā, bet vienlaikus dzīvot komfortablos un ērtos apstākļos, tāpēc tiek izbūvētas dažādas terases un nojumes, kas pasargā no lietus un vēja.

"Jauna dominance, kas saistīta ar apkures risinājumiem, – šobrīd lielākoties izvēlas gaiss-ūdens siltumsūkņus, ko šobrīd jau varam dēvēt par privātmāju standartu," atzīst Sausais.

Pēc bankas novērojumiem, populāras ir rūpnīcā ražotas koka karkasa privātmājas. To būvniecībai tiek izmantotas jau rūpnīcā sagatavotas konstrukcijas, tāpēc pie šāda mājokļa var tikt ātrāk nekā pie mūra ēkas, kas tiek uzskatīta par būtisku priekšrocību.

Lielākoties cilvēki izvēlas tipveida risinājumus, kurus daudzos gadījumos var apskatīt klātienē. Šāda iespēja ļauj labāk saprast mājas plānojumā un niansēs, vienlaikus šādas ēkas var ierobežot klientu iespējas radīt unikālu mājokli vai pielietot sarežģītākus tehniskos risinājumus.

"Arī būvniecības izmaksas, iespējams, būs precīzāk prognozējamas, bet tās būtiski ietekmēs galvenā izejmateriāla – tā brīža koka cenas tirgū," skaidro Sausais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!