Foto: Shutterstock

Jauno projektu pirmreizējo tirgu piesātina mājokļu attīstītāju īpašie piedāvājumi, nereti tā potenciālajiem pircējiem pat padarot sarežģītāku lēmumu pieņemšanu, secina "Latio" darījumu vadītāji.

Savukārt otrreizējā tirgū potenciālie pircēji vēlas iegādāties īpašumus par cenām, kas ir pat par 30% zemākas nekā pārdevēja noteiktās.

"Latio" ziņo, ka marta otrajā pusē bija vērojama lielāka aktivitāte gan no pircēju, gan pārdevēju puses, tomēr laiks, kāds ir nepieciešams mājokļa pārdošanai par tirgus cenu, nav mainījies – vidēji tās ir 76 dienas. Tirgū vērojama stagnācija, tomēr īpašnieki arvien piedāvā pārdošanai mājokļus par summām, kas būtiski pārsniedz tirgus cenas.

Ģeopolitiskais fons ir pamatfaktors atliktiem lēmumiem par nekustamā īpašuma iegādi, sevišķi skarot objektus ar lielāku nepieciešamo investīciju apjomu, norāda kompānijas "Mājokļu pircēju pārliecības indeksa" veidotāji.

Pircējiem – matemātika

Martā kopumā Rīgā varēja iegādāties aptuveni 4300 dzīvokļus. No tiem vairāk nekā trešo daļu jeb 1505 veidoja piedāvājums jauno projektu pirmreizējā tirgū. Mēneša laikā tas pieaudzis par nepilniem 10%. Piedāvājumu papildināja vairāk nekā 100 dzīvokļu Teikas jaunajā projektā "Gatves lofti", 56 dzīvokļi projektā "Grīziņa nams", kā arī 20 dzīvokļi projektā "Dārzciema liepas". Vidējās cenas iekštelpu platībām sludinājumos pieaugušas par pusprocentu, sasniedzot 2275 eiro/m². Fiksētajos darījumos cenas palielinājušās par 5%, pieaugot līdz 2590 eiro/m².

Potenciālo pircēju piesaistei attīstītāji izmanto dažādus bonusus, piedāvājot speciālās akcijas, iebūvētās virtuves, apmaksātus dizainera pakalpojumus un cenā iekļautas stāvvietas. Nereti šādi mārketinga triki mudina ātrāk pieņemt lēmumu, aiztaupot pircēja laiku un naudu – piemēram, pasūtīt virtuves iekārtu pie attīstītāja, kuram pieejamas vairumtirdzniecības cenas, rezultātā sanāk izdevīgāk.

"Īpašo piedāvājumu īpatsvars sludinājumu portālos aug, taču attīstītāju reakcija uz tirgu ir dažāda. Lielākā daļa attīstītāju ir skeptiski attiecibā pret iespējamo cenu samazinājumu, tā vietā nākot pretī ar citiem "burkāniem", kas nav tiešā veidā saistīti ar atlaidi. Ņemot vērā tik daudzos un atšķirīgos īpašos piedāvājumus, tirgū savā ziņā veidojas haoss un sākas matemātikas olimpiāde – pircējam nākas izskaitļot, kurš tad būs finansiāli izdevīgākais un reizē prasībām vairāk atbilstošs. Turklāt pircējam pašam jāmēģina atšifrēt, kura jaunā projekta cenas ir ne tikai samērīgas ar tā kvalitāti, bet arī attīstītāja piedāvātā "medus karote" ir pamatots un vērtīgs bonuss," raksturo "Latio" tirgus analītiķe Rūta Roze.

Pēc kompānijas datiem, ir mainījušās cenas jauno dzīvokļu otrreizējā tirgū. Martā vidējā cena (ar iekštelpu platībām) darījumos pieaugusi par 7%. Rīgas apkaimēs kvadrātmetrs vidēji maksājis 1920 eiro. Savukārt centrā vidējā cena mēneša laikā samazinājusies par 6%, iekštelpu platības kvadrātmetram vidēji maksājot 2620 eiro.

Plašāks piedāvājums

Savukārt vairums jeb 43% no dzīvokļu piedāvājuma Rīgā veidoja mājokļi sērijveida ēkās – martā iegādei bija pieejami 1850 šādi īpašumi.

Salīdzinot ar gada sākumu, to piedāvājums palielinājies par 20%. Rīgas apkaimēs cenas ir stabilas, darījumos sasniedzot vidēji 1040 eiro/ m², bet centrā tās ir kāpušas par nepilniem 3%, līdz 1455 eiro/m2. Lielāku interesi potenciālie pircēji joprojām izrāda par divu istabu mājokļiem.

Prasa kvalitāti

Ievērojamākā aktivitāte manāma īres segmentā. Martā Rīgā īrei bija pieejami aptuveni 1140 dzīvokļu sērijveida ēkās, kas ir gandrīz 39% no kopējā martā publicēto īres dzīvokļu sludinājumu skaita (nepilni 3000).

Pārējo daļu nodrošina dzīvokļi jaunajos projektos, kā arī pirmskara ēkās. "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītāji novērojuši pastiprinātu interesi par labas kvalitātes divistabu un trīs istabu īres mitekļiem. Ja īres cena pārsniedz 500 eiro mēnesī, tiek izskatīti tikai kvalitatīvi atjaunoti dzīvokļi ar salīdzinoši jaunām, pēdējos gados pirktām mēbelēm.

Par četriem procentpunktiem pieaudzis arī īres indekss – martā īrēt divistabu dzīvokli jaunajā projektā Rīgas pieprasītākajās apkaimēs vidēji bija par 18% izdevīgāk nekā to iegādāties, izmantojot hipotekāro kredītu uz 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!