Foto: Publicitātes foto

Gada inflācija Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā turpina uzrādīt mazināšanās pazīmes, un janvāra dati uzrāda kritumu 15 ES valstīs. Tomēr pārējās 11 valstīs reģistrēts pieaugums, liecina "Eurostat" dati.

Inflācija sarūk

Inflācija ES pakāpeniski un konsekventi samazinās kopš tās maksimuma – 11,5% 2022. gada oktobrī. Saskaņā ar ES statistikas biroja "Eurostat" datiem 2024. gada janvārī gada inflācija ES bija 3,1%, salīdzinot ar 3,4% decembrī.

Pirms gada inflācija bija būtiski augstāka – 10%.

Eirozonā gada inflācijas līmenis 2024. gada janvārī bija 2,8%. Tas ir nedaudz mazāk nekā 2,9% decembrī un ievērojami zemāk nekā 2023. gada janvārī, kad tā sasniedza 8,6%.

Kādas ir prognozes?

Eirozonas ekonomikas perspektīvas 2024. gadā joprojām ir pieticīgas, jaunākajā "Global economic outlook" ekonomikas apskatā norāda "Deloitte" eksperti.

Pamatinflācijas palēninās, samazinās ar enerģiju saistītie riski, bet spēcīgā situācija darba tirgū rada optimismu. "Deloitte" Eiropas finanšu direktoru aptauja liecina par nedaudz pozitīvām prognozēm saistībā ar jaunu darbinieku skaita palielināšanu. Tomēr ir ieteicams ievērot piesardzību, ņemot vērā nelielu reālo ienākumu pieaugumu, ierobežotajiem patērētāju tēriņiem, pieaugošajiem uzkrājumiem un ierobežojošo monetāro politiku, uzsver eksperti. Ģeopolitiskā spriedze, vēlēšanas ASV un valstu fiskālā konsolidācija vairo nenoteiktību.

Vienlaikus, neskatoties uz sākotnējo vājumu, tiek prognozēts, ka 2024. gadā ekonomiskā aktivitāte pakāpeniski palielināsies.

AS "Citadele banka" ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzsver, ka inflācija Latvijā šogad būs zema, robežās no 1-2%, taču inflācijas spiediens noteikti nav beidzies.

Uzņēmēju inflācijas gaidas joprojām ir gana augstas, bezdarbs zems un algas aug, savukārt ģeopolitiskā situācija pasaulē ir ļoti nestabila. Piemēram, Jemenas nemiernieku uzbrukumi kuģiem Sarkanajā jūrā, kā arī sausums Panamā jau ir izraisījis konteineru pārvadājumu cenu pieaugumu par 167% kopš pērnā gada nogales.

Ja šī situācija tuvāko mēnešu vai divu laikā neuzlabojas, tad jau gada vidū tas Eiropā var radīt jaunu cenu spiedienu uz dažādām precēm, prognozē eksperts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!