Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

64% jauniešu vēlas jūnijā doties balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās, liecina jaunākā Eirobarometra aptauja par jaunatni un demokrātiju.

Lai gan 38% norādīja, ka, viņuprāt, balsošana ir visefektīvākā rīcība, lai viņu viedoklis tiktu sadzirdēts, aptuveni 19% norādīja, ka viņi nav ieinteresēti politikā un 13% nebija ieinteresēti balsot.

Augstākos rādītājus vēlmē balsot uzrādījuši Rumānijas un Portugāles jaunieši – tur balsot vēlas 78% un 77% aptaujāto. Zemākus rādītājus uzrādījuši Maltas (47%), Latvijas (46%) un Luksemburgas (41%) jaunieši. Vairāk nekā viens no pieciem respondentiem Bulgārijā, Latvijā, Luksemburgā, Maltā un Nīderlandē atzīmējuši, ka viņi nebalsos vēlēšanās, jo nav tiesīgi to darīt.

Aptauja parādīja, ka daudzi jaunieši ir aktīvi: 64% respondentu norādīja, ka pēdējo 12 mēnešu laikā viņi ir darbojušies vienā vai vairākās organizācijās. Turklāt 48% ziņoja, ka ir rīkojušies, lai mainītu sabiedrību, piemēram, piedaloties mītiņā vai nosūtot vēstuli politiķim.

Jo īpaši jaunieši aktīvi pievērsās jautājumiem, kas saistīti ar cilvēktiesībām (34%), klimata pārmaiņām un vidi (33%), veselību un labklājību (29%) un vienlīdzīgām tiesībām neatkarīgi no dzimuma, rases vai seksualitātes (29%).

Jaunieši uzskata, ka izglītības sistēma viņus ir labi sagatavojusi dažām problēmām, ar kurām viņi saskaras. Piemēram, 73% norādīja, ka viņu izglītība ir nodrošinājusi viņiem nepieciešamās digitālās prasmes dezinformācijas identificēšanai, bet 72% norādīja, ka viņu izglītība viņiem ir iemācījusi rūpēties par vidi.

Vairāk nekā 43% ir piedalījušies aktivitātē citā ES valstī, piemēram, studējot (16%), veicot brīvprātīgo darbu (12%) vai darbu (12%). Gandrīz puse aptaujāto jauniešu (49%) apgalvo, ka ir informēti par finansējuma iespējām, ko piedāvā ES izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta programma "Erasmus+".

67% jauniešu uzskata, ka ES vismaz zināmā mērā ietekmē viņu ikdienas dzīvi, savukārt 26% apgalvo, ka ietekmi nav izjutuši, bet 7% nezina.

"Šī Eirobarometra aptauja par jaunatni un demokrātiju rada cerības. Eiropas jauniešu iesaiste Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir būtiska mūsu Savienības nākotnei. Balsojot, viņi var veidot politiku, kas ietekmēs viņu dzīvi. 2019. gada vēlēšanās ievērojami palielinājās jauniešu līdzdalība. Pašreizējos nemierīgajos laikos es esmu optimistiski, ka 2024. gadā mēs balstīsies uz šo pozitīvo tendenci, lai mūsu Eiropas demokrātija varētu uzplaukt," saka EK viceprezidents Margaritis Šinas.

"Nesenajā saziņā ar jaunatni mēs iepazīstinājām ar veidiem, kā jauniešus vairāk iesaistīt politikas veidošanā un lēmumu pieņemšanā. Ir ļoti svarīgi, lai viņi varētu ietekmēt lēmumus, kas ietekmēs viņu dzīvi. Tāpēc ir iepriecinoši redzēt šos rezultātus, parādot, ka daudzi jaunieši ir aktīvi un iesaistīti un plāno balsot. Tomēr joprojām ir pārāk daudz personu, kuras nav ieinteresētas piedalīties demokrātiskajā procesā. Mums viņi ir jāiesaista un jānodrošina, ka tiek uzklausīts arī viņu viedoklis," uzskata Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Iliana Ivanova.

Eirobarometra zibensaptauja Nr. 545 "Jaunatne un demokrātija" tika veikta no 2024. gada 3. aprīļa līdz 12. aprīlim, un tās mērķis bija pārstāvēt 26,189 jauniešus vecumā no 15 līdz 30 gadiem 27 dalībvalstīs.

Aptauja tika veikta, izmantojot datorizētu intervēšanu tīmeklī (CAWI).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!