Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Strauji tuvojoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, pēdējos mēnešos vērojama arī pret tām vērsta dezinformācijas kampaņa, kurā viena no taktikām ir uzbrukumi līderiem, piemēram, Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai.

Aprīļa beigās Kremļa kanāla RT vietnē publicēts analītisks raksts par Francijas prezidenta Emanuela Makrona brīdinājumiem, ka "Eiropa var nomirt". Jau raksta otrajā rindkopā autore no Makrona nonāk līdz Leienai, ko žurnāls "Forbes" pērn ierindoja starp pasaules ietekmīgākajām sievietēm.

Autore atzīmē faktu par "Forbes" un turpina: "Vai, kā daži varētu teikt, neievēlēta, visvarena birokrāte, kuras pārnacionālais autoritārisms nomāc dalībvalstu demokrātiskos procesus." Viņa arī papildina, ka Leiena ir kā "māsa Ratčeda" pie "ES nāves gultas".

Foto: Ekrānuzņēmums

Kremļa propagandas kanāla apgalvojumi par Leienu kā neievēlētu amatpersonu ir absurdi. Eiropas Komisijas prezidents vai prezidente ir vēlēts amats, ko nosaka Lisabonas līguma 17. pants.

"Ņemot vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanas un pēc attiecīgām konsultācijām, Eiropadome ar kvalificētu balsu vairākumu piedāvā Eiropas Parlamentam Komisijas prezidenta amata kandidātu. Šis kandidāts ievēlams ar visu Eiropas Parlamenta locekļu balsu vairākumu. Ja kandidāts neiegūst vajadzīgo balsu vairākumu, Eiropadome ar kvalificētu balsu vairākumu viena mēneša laikā izvirza jaunu kandidātu, kuru Eiropas Parlaments ievēl saskaņā ar to pašu procedūru," teikts normatīvajā aktā.

Tāpat jāatzīmē, ka Leiena EK nedarbojas vienpersoniski. Komisiju veido 27 komisāri, kur katrs pārstāv vienu no ES dalībvalstīm un katru no tiem apstiprina Eiropas Parlaments. Saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 234. pantu komisāri ir kolektīvi atbildīgi Eiropas Parlamenta priekšā, kuram ir pilnvaras likt komisāriem atkāpties no amata.

Dezinformācijas apkarošanas projekts "EUvsDisinfo" skaidro, ka šādu nepatiesu naratīvu mērķis ir graut uzticību ES un tās vadītājiem, īpaši Leienai.

Šī nav pirmā reize, kad dezinformatori vērsušies pret Leienu. Piemēram, "EuvsDisinfo" arhīvā kopš šī gada sākuma jau atrodami piefiksēti tādi dezinformatoru radīti un faktu pārbaudītāju atspēkoti virsraksti kā "Urzula fon der Leiena finansē marionešu karu Ukrainā" vai "Urzula fon der Leiena vaino Krieviju klimata pārmaiņu radīšanā".

Latvijas Ārpolitikas insitūta direktors Kārlis Bukovskis skaidro, ka vēlēšanas ir izdevīgs brīdis, kad dezinformatoriem mēģināt parādīt, ka "vēlēšanas nekam neder" un ka demokrātija nav īsta.

Dezinformatori cenšas radīt iespaidu, ka mēs neesam brīvi, ka viss ir meli, bet viss pastāvošais darbojas pret cilvēku interesēm. "Un gaidiet tikai mesiju, vai tas būs Putins vai kāds cits, kas tūlīt atrisinās visas jūsu dzīves problēmas," maldinātāju loģiku raidījumā "Komandcentrs" skaidroja politologs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!