Fоtо: Office of the President of Ukraine

2024. gada aprīlī tīmeklī izplatījās ziņas, ka Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks prestižajā laikraksta "Time" reitingā esot iekļuvis, pateicoties kukulim. Par to esot ziņojusi britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz pētnieciskās žurnālistikas projektu "Bellingcat". "Delfi", sadarbībā ar "Provereno" pārbaudīja, vai žurnālisti tiešām publicējuši šādu pētījumu.

Savstarpēji līdzīgas publikācijas par Andriju Jermaku, kurš esot nopircis sev vietu ikgadējā pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā žurnālā "Time", tika publicētas 19. aprīlī. Krievijas televīzijas raidījumu vadītājas Oļesjas Losevas "Telegram" kanālā stāsts ir izklāstīts šādi: ""Bellingcat" izrakuši informāciju par to, kurš ir maksājis "Time" par iekļūšanu 100 ietekmīgāko cilvēku sarakstā. Starp tiem bija arī Andrijs Jermaks. Vidējā samaksa par šādu vietu ir no 10 līdz 30 miljoniem ASV dolāru. Jermakam tas izmaksāja 27 miljonus ASV dolāru. "Bellingcat" vadītājs Eliots Higinss uzskata, ka tas Jermakam ir veids, kā iegūt politiskos punktus, lai pretendētu uz [Vladimira] Zelenska vietu, jo maija beigās Zelenskis var beigt pildīt savus pienākumus, tostarp "veselības iemeslu dēļ"." Viņas ierakstā iekļauts arī pusotru minūti garš video, kurā redzams BBC logotips.

Saskaņā ar "TGStat" datiem šī raksta tapšanas brīdī par Jermaka kukuli bija rakstījuši vairāk nekā 220 "Telegram" kanāli, kuru publikāciju kopējais skatījumu skaits bija aptuveni 2,3 miljoni. Līdzīgi ieraksti parādījās arī citos populāros Krievijas "Telegram" kanālos. Žurnāls "Time" 17. aprīlī publicēja ikgadējo 100 pasaules ietekmīgāko cilvēku reitingu, kurā redakcija iekļāva arī Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāju Jermaku. Viņš kļuva par vienīgo Ukrainas pārstāvi šajā sarakstā un tika iekļauts kategorijā "Līderi", kurā cita starpā pārstāvēta arī Jūlija Navaļnija, Polijas premjerministrs Donalds Tusks un Argentīnas prezidents Havjers Milejs.

Nelielu pavadošo rakstu par Jermaku žurnālam sagatavoja bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. "Pēdējo divu gadu laikā esmu cieši sadarbojies ar Andriju Jermaku Ukrainas ilgtermiņa drošības jautājumos. Esmu klātienē redzējis, cik lielu darbu viņš veic, lai panāktu atbalstu Ukrainai visā pasaulē," viņš rakstīja.

Tīmeklī populārajā video par to, ka Jermaks "Time" reitingā iekļuvis pateicoties kukulim, redzams BBC logotips, kā arī šai raidsabiedrībai raksturīgi sākuma un beigu titri. Pats materiāls veidots no arhīva fotogrāfijām un video fragmentiem un titriem angļu valodā.

Titros teikts: "Andrija Jermaka iekļūšana žurnāla "Time" 100 ietekmīgāko cilvēku topā, iespējams, izmaksāja 27 miljonus dolāru. "Bellingcat" žurnālisti ir ieguvuši sarakstu ar cilvēkiem, kuri maksāja, lai iekļūtu 2024. gada ietekmīgāko cilvēku reitingā. Aptuveni 12 cilvēki par vietu "Time 100" samaksāja no 10 līdz 30 miljoniem ASV dolāru. Starp vārdiem, ko saņēma "Bellingcat" redakcija, bija arī Ukrainas prezidenta administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks. Saskaņā ar informāciju ar Jermaku saistīti cilvēki par vietu samaksāja 27 miljonus ASV dolāru. Tāpat iekļauts arī bijušā NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena oficiāls komentārs. Anderss Fogs Rasmusens nosauca Jermaku par cilvēku, kuram bija galvenā loma valdības darbības nodrošināšanā. 2024. gadā Andrijs Jermaks kļuva par vienīgo Ukrainas politiķi, kas iekļauts "Time 100" sarakstā. Publikācija žurnālā "Time" varētu būt viens no pirmajiem nopietnajiem Jermaka soļiem, lai palielinātu viņa autoritāti gan Rietumu elitēs, gan vietējā auditorijā. Eliots Higinss uzstāj, ka tas būtu jāvērtē tikai kā sākums tiešai konfrontācijai ar Vladimiru Zelenski. "Tas nav iespējams bez ASV atbalsta," uzsver Eliots Higinss. Tas ir kārtējais apstiprinājums ticamai informācijai, ka Zelenskis jau vasarā nevarēs pildīt savus pienākumus, tostarp veselības apsvērumu dēļ"."

Nevienā no šīm ziņām nav saites uz oriģinālajām publikācijām vai izmeklēšanu. Izpētot BBC tīmekļa vietni un oficiālos sociālos tīklus ("Facebook", "X", "YouTube"), nav izdevies atrast līdzīgu video par Jermaku. Arī "Bellingcat" resursos (tīmekļa vietne, "X") nav atrodams pētījums par Zelenska padomnieka iekļūšanu pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā.Secināms, ka konkrētais video par Jermaku ir kārtējais viltojums, kas tiek uzdots par Lielbritānijas raidsabiedrības saturu. "Provereno" jau ir stāstījis par safabricētu video ar BBC un citu pazīstamu starptautisku mediju logotipiem masveida ražošanu. Tā nav pirmā reize, kad šādos viltojumos ir atsauce uz "Bellingcat". Piemēram, iepriekš šis pētnieciskais projekts it kā ziņojis, ka Ukraina pārdod ieročus palestīniešu teroristu grupējumam "Hamās", ka Ukrainas prezidenta kancelejas bijušais padomnieks Oleksijs Arestovičs iztērējis 500 000 ASV dolāru par privāto lidmašīnu īri un ka pēc atkāpšanās no Ukrainas spēku komandiera amata Valērijs Zalužnijs saņēmis 53 miljonus ASV dolāru par atteikšanos no politiskajām ambīcijām. Visi šie apgalvojumi izrādījās nepatiesi.

20. aprīlī arī "BBC Verify" un "BBC Monitoring" redaktore Olga Robinsone savā "X" kontā video par Jermaku un 27 miljonu dolāru kukuli nosauca par "vēl vienu viltotu BBC video ar saiti uz "Bellingcat"". Tajā pašā dienā par viltojumu rakstīja arī bijušais "Bellingcat" žurnālists Hristo Grozevs. Viņaprāt, ar šo vērienīgo viltus kampaņu, safabricējot BBC video, dezinformatori cenšas diskreditēt arī Jūliju Navaļniju, kura iekļauta vienā reitingā ar Jermaku.

21. aprīlī "Bellingcat" sociālajā tīklā "X" publicēja atspēkojumu: "Mūsu organizācijas nosaukums tiek izmantots viltotā BBC reportāžā, lai izplatītu dezinformāciju. Tā ir nepārtraukta kampaņa, kuras ietvaros video vispirms tiek publicēti "Telegram" un pēc tam parādās "X" un citās platformās." Otrajā "X" ierakstā tika precizēts, ka visos šādos ierakstos tiek izmantots BBC raksturīgs dizains un teksta komentāri, kas nav dublēti ar balss pavadījumu.

Fоtо: Provereno

Bieži vien šādos materiālos "Pārbaudīts" ir konstatējis pareizrakstības kļūdas, fontu atšķirības un citas vizuālas neatbilstības dizainā. Tomēr videomateriāla par Jermaku viltojuma autori pieļāvuši tādu kļūdu, kādu faktu pārbaudītāji iepriekš nebija redzējuši. Video 01.26 minūtē vienlaikus ar tekstu, ka Zelenskis vasarā nevarēs pildīt savus pienākumus, parādās vēl viens uzraksts, kuru daļēji var izlasīt: "23. augusta Jevgeņija Prigožina biznesa lidmašīna...".

"Provereno" noskaidroja, ka šāds teikums bija citā viltotā video ar BBC logo – tas parādījās 2023. gada vasarā, un tajā tika apgalvots, ka Prigožins nav gājis bojā aviokatastrofā, bet gan inscenējis savu nāvi. Acīmredzot viltus video autori sajaukuši savus failus un nav pārskatījuši jauno klipu, pirms tas tika izplatīts "Telegram".

Fоtо: Provereno

Agrākais zināmais viltojumu, ko izdevās atrast pēc atslēgas vārdiem, publicēts 19. aprīlī plkst. 16.16 "Telegram" kanālā "Putins Telegramā".

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !