Foto: Vida Press

Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) paziņojumi kāda Krievijas pilsoņa šķietamu ierašanos Maskavā no Lietuvas, lai veiktu sabotāžu valstī, ir Maskavas sistemātiskās dezinformācijas kampaņas sastāvdaļa, paziņojis Lietuvas Nacionālā krīžu pārvaldības centra vadītājs Vilmants Vitkausks.

Kā izteicies Vitkausks, viens no tādas agresīvas darbības mērķiem ir ietekmēt Lietuvas atbalstu Ukrainai. Viņš pieļāva, ka drīzumā gaidāmi citi šādi dezinformācijas uzbrukumi, jo Lietuvā notiek plašas militārās mācības.

"Krievijā ir sena sistemātisku dezinformācijas kampaņu un provokāciju vēsture, kuras mērķis ir spriedzes izraisīšanu sabiedrībā un starp sabiedrotajiem, kā arī savu agresīvo darbību piesegšana. Šī FSB izplatītā dezinformācija ir tieši tāds gadījums," piektdien žurnālistiem norādīja centra vadītājs.

"Ņemot vērā, ka Lietuvā pašlaik notiek militārās mācības "Thunder Storm", mēs varam novērot vairāk šāda rakstura dezinformācijas uzbrukumu. Mēs aicinām pilsoņus saglabāt modrību, kā arī lūdzam informācijas izplatītājus būt piesardzīgiem pret Krievijas izplatīto dezinformāciju," viņš piebilda.

Krievijas FSB piektdien paziņoja, ka martā esot likvidēts kāds Ukrainas militārās izlūkošanas aģents, kas esot Maskavā ieradies no Lietuvas ar mērķi paņemt Ukrainas specdienestu paslēptās sprāgstvielas un izmantot tās "sabotāžas aktiem un terorismam pret militārajiem un infrastruktūras objektiem reģionā".

FSB apgalvoja, ka Krievijas pilsoņa iznomātā dzīvoklī un garāžā atrasti ieroči, kā arī Lietuvā strādājošas bankas filiāles karte, telefona saziņa ar savu koordinatoru, kas apstiprinot terorakta gatavošanu Ļeņingradas apgabalā un apmācības Pabradē, Lietuvā. Aizturēšanas laikā vīrietis esot pretojies un nošauts.

Pirms nedēļas FSB paziņoja, ka esot aizturēts kāds Ukrainas pilsonis, kurš arī ieradies no Lietuvas un plānojis spridzināšanas Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!