Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) publicējusi jaunu Eiropas Savienības (ES) ekonomikas prognozi ar optimistiskāku scenāriju patērētājiem, informē EK. Patērētāju rīcība veicina straujāku izaugsmi.

Pēc ekonomiskās aktivitātes lejupslīdes 2023. gadā inflācijas līmenis turpinās kristies, un ES ekonomikai 2024. gadā vajadzētu pakāpeniski augt.

To lielā mērā nosaka tas, ka patērētāji tērē vairāk, pateicoties augstākām algām un plašākām darba iespējām. EK prognozē, ka ES ekonomikai 2024. gadā vajadzētu pieaugt par 1%. Eirozonas ekonomikai vajadzētu sasniegt 0,8% izaugsmi.

EK paredz, ka 2025. gadā IKP pieaugs vēl vairāk.

ES inflācija kopš maksimuma sasniegšanas 2022. gadā ir dramatiski samazinājusies. Paredzams, ka tā samazināsies līdz 2,7% 2024. gadā un līdz 2,2% 2025. gadā.

Arī darba tirgus darbojas labi, norāda EK. Neraugoties uz aktivitātes palēnināšanos, 2023. gadā ES ekonomika radīja vairāk nekā 2 miljonus darbavietu. 20–64 gadus vecu cilvēku aktivitātes un nodarbinātības līmenis gada pēdējā ceturksnī sasniedza jaunus rekordaugstus augstumus.

2024. gada martā bezdarba līmenis ES bija rekordzems – 6%.Vienlaikus EK uzsver, ka daži izaicinājumi paliek. Piemēram, investīciju pieaugums palēninās, jo tiek būvēts mazāk jaunu ēku, kas ietekmē dažādas nozares. Rezultātā sagaidāms, ka procentu likmes samazināsies lēnāk, nekā prognozēts.

EK publicē četras ekonomikas prognozes konkrētajam gadam, aptverot IKP un inflācijas datus par visām dalībvalstīm, ES un eirozonu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!