Foto: Shutterstock

Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners pirmdien, uzrunājot tūkstošiem vācu zemniekus, kuri protestē pret lauksaimniecībais nozarei paredzēto subsīdiju samazināšanu, norādīja, ka naudas turpmākam atbalstam vairs neesot, ziņo aģentūra "Reuters".

Berlīnē notiekošā zemnieku protesta akcija gandrīz pilnībā esot apturējusi kustību galvaspilsētā. Viena no tās centrālajām ielām pirmdien bijusi piepildīta ar kravas automašīnām un traktoriem, aptuveni 10 000 iedzīvotāju protestējot pret valdības plāniem atcelt nodokļu atvieglojumus lauksaimniekiem.

"Es nevaru jums apsolīt lielāku valsts atbalstu no federālā budžeta," Lindners sacījis pūlim no skatuves iepretīm Brandenburgas vārtiem. "Tomēr mēs varam kopīgi cīnīties, lai jūs baudītu lielāku brīvību un cieņu pret jūsu darbu," norādījis ministrs.

Protesti ir pastiprinājuši spiedienu uz kanclera Olafa Šolca koalīciju tās centienos novērst budžeta jucekli. Valdība jau ir piekritusi neatcelt nodokļu atvieglojumus jauniem lauksaimniecības transportlīdzekļiem un sadalīt pa gadiem lauksaimniecības dīzeļdegvielas subsīdiju atcelšanu. Subsīdija šogad tiks samazināta par 40%, 2025. gadā – par 30% un 2026. gadā atvieglojumi tiks pilnībā pārtraukti. Tomēr zemnieki uzskata, ka šādi soļi neesot pietiekami.

Lindners uzsvēris, ka finansējums nepieciešams ilgstoši novārtā atstātajām investīcijām skolās un ceļos, kā arī rūpniecības enerģijas subsīdijām. Nosodījums esot īpaši pieaudzis, Lindneram pieminot nepieciešamību atbalstīt Ukrainu. "Līdz ar karu Ukrainā atkal ir apdraudēts miers un brīvība Eiropā, tāpēc mums atkal ir jāiegulda mūsu drošībā, kā tas bija agrāk," norādījis ministrs.

Valdības domas dalās jautājumā par to, kā vislabāk apmierināt lauksaimnieku prasības. Zemkopības ministrs esot ierosinājis finansiālu atlīdzību par humānu lopkopību, savukārt daži sociāldemokrāti vēlas piedāvāt augstākas produkcijas cenas, bet Linderna vadītā "Brīvo demokrātu partija (FDP) vēlas samazināt administratīvās pieskaitāmās izmaksas, norāda aģentūra.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!