Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas stratēģiskie aktīvi, piemēram, ostas un transporta tīkli, ir pakļauti Ķīnas ietekmei, un ir jāveic obligāta pārbaude, lai izslēgtu aizdomīgus ieguldījumus, uzskata Eiropas Parlamenta deputāti.

Īsumā:
- Ķīna iegūst arvien lielāku piekļuvi ES kritiskajai infrastruktūrai
- Obligāti jāpārbauda ārvalstu tiešie ieguldījumi
- Aicinājums līdz 2024. gada beigām rīkot Eiropas ostu samitu un izstrādāt Eiropas ostu stratēģiju

Rezolūcijā, ko izstrādājis Klemens Grošels (Renew, Slovēnija) un kas šonedēļ Strasbūrā tika pieņemta ar 565 balsīm "par", 26 "pret" un 31 "atturas", EP deputāti analizē, kā Ķīna, izmantojot tā saukto militārās un civilās sintēzes stratēģiju (MCF), iegūst arvien lielāku piekļuvi Eiropas kritiskajai infrastruktūrai un īsteno ietekmi uz to.

Tas ietver tādas vitāli svarīgas ES nozares kā transporta infrastruktūra, ostas, telekomunikāciju tīkli, retzemju metāli un zemūdens kabeļi.

Eiropas Parlamenta deputāti norāda, ka MCF stratēģija ir Ķīnas valsts vadīta un virzīta programma, kas lieto visas valsts varas un komerciālās ietekmes sviras, lai stiprinātu Ķīnas Komunistisko partiju un tās militāro spārnu – Tautas atbrīvošanas armiju. Viņi pauž bažas, ka šī stratēģija ir vērsta uz tehnoloģiju nodošanu ar mērķi palielināt Ķīnas dominējošo stāvokli ārvalstīs un graut ģeopolitiskos konkurentus.

Lai gan EP deputāti atzinīgi vērtē nesenos ES likumdošanas pasākumus ar mērķi uzlabot kritiskās infrastruktūras noturību, viņi ar bažām norāda, ka šīs iniciatīvas aprobežojas tikai ar ārvalstu tiešo ieguldījumu izvērtēšanu, atstājot atvērtus citus kanālus, kas ļauj Ķīnas Komunistiskajai partijai ietekmēt Eiropas kritiski svarīgos aktīvus. Deputāti uzsver, ka Eiropas kritiski svarīgā infrastruktūra joprojām ir neaizsargāta, un aicina ES un dalībvalstis ātri ieviest jaunus likumdošanas pasākumus, lai izslēgtu vienības, kas varētu piedalīties MCF, jo īpaši militāro tehnoloģiju jomā.

Deputāti atgādina par izlūkošanas aģentūru brīdinājumiem par ekonomiskās atkarības, spiegošanas un sabotāžas riskiem, ko rada atsevišķu trešo valstu, jo īpaši Ķīnas, uzņēmumu ekonomiskā klātbūtne. Parlaments rosina ierobežot ārvalstu ietekmi ES ostās un aicina Komisiju un ES valdības steidzami veikt riska novērtējumu par Ķīnas un citu trešo valstu iejaukšanos jūras infrastruktūrā, tās ietekmi uz nodarbinātību un vidi. Viņi vēlas, lai ārvalstu tiešie ieguldījumi tiktu obligāti pārbaudīti un ES dalībvalstis vairāk sadarbotos, bloķējot aizdomīgus ieguldījumus kritiskajā infrastruktūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!