Foto: Publicitātes attēli

Šogad aprit 10 gadi, kopš Latvija pievienojusies eirozonai, un 25 gadi, kopš Eiropas iedzīvotāji lieto eiro. Savukārt jau 1. maijā, atzīmēsim Latvijas 20 gadus Eiropas Savienībā. Par godu šiem vēsturiskajiem notikumiem Eiropas Komisija sadarbībā ar Latvijas Banku rīko starptautisku konferenci "Desmit gadi kopā ar eiro", kas 26. janvārī notiks Rīgā, "Delfi" informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Konferences tiešraidi būs iespējams vērot portālā "Delfi". Tā noritēs no plkst.9 līdz 16.

Tā iecerēta kā platforma, lai turpinātu diskusiju par eirozonas tālāko attīstību, un pulcēs augsta līmeņa politikas veidotājus, ekspertus un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, kuriem bijusi būtiska loma eiro ieviešanā un eirozonas attīstībā gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā.

Konferenci atklās Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Atklāšanas uzrunu teiks Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, kam sekos Itālijas Bankas prezidenta Fabio Panetas uzruna.

"Šogad aprit jau 10 gadi kopš mūsu Milda rotā pasaules otrās lielākās valūtas – eiro – monētas. Pa šo laiku esam novērtējuši eiro priekšrocības, ceļojot un veicot norēķinus, un esam bijuši eirozonas aizvējā globālo satricinājumu laikā. Šogad atzīmējam arī 20 gadus kopš Latvija ir pievienojusies Eiropas Savienībai. Savukārt ar pievienošanos eirozonai pirms 10 gadiem, Latvija ieņēma vietu Eiropas Savienības kodolā, tas ir īpaši būtiski pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā. 26. janvārī konferencē Rīgā par eiro 10 gadiem Latvijā, atskatīsimies uz laiku, kad šie lēmumi tika pieņemti, kā arī runāsim par eirozonas nākotni un iespējām Latvijai," sacījis Dombrovskis.

Mārtiņš Kazāks, Latvijas Bankas prezidents papildinājis: "Pragmatisks lēmums pievienoties eirozonai ir bijis gudrs un tālredzīgs, un Latvijai ir atmaksājies ar uzviju. Eiro ieviešana Latvijas ekonomikai ir līdzvērtīga dalībai NATO – tā nodrošina ekonomisko drošību un stabilitāti. Tomēr būtiski atcerēties, ka eiro pats par sevi nenodrošina strauju izaugsmi – eiro sniedz finanšu stabilitāti, bet straujas izaugsmes sasniegšanai jāpaveic mājasdarbi un reformas pašu mājās."

Konferences darbs noritēs trīs paneļdiskusijās. Uzrunu un paneļdiskusiju mērķis ir apkopot pieredzes ceļā gūtos secinājumus un piedāvāt uz nākotni vērstas idejas mūsu ekonomiskās un monetārās savienības pilnveidošanai. Pirmās paneļdiskusijas dalībnieki diskutēs par eiro starptautiskās nozīmes un digitālās dimensijas stiprināšanu strauji mainīgajā pasaulē. Otrās paneļdiskusijas tēma ir "Eirozona jaunā ģeopolitiskā situācijā". Savukārt trešās paneļdiskusijas dalībnieki diskutēs par to, kādas ir "Atziņas pēc eiro ieviešanas Baltijas valstīs. Kura valsts būs nākamā?"

Konferences darba valoda ir angļu, tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!