Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija pieņēmusi jaunus minimālos higiēnas standartus materiāliem un produktiem, kas nonāk saskarē ar dzeramo ūdeni.

Tos piemēros no 2026. gada 31. decembra materiāliem un produktiem, ko izmanto jaunās iekārtās vai kad tiek renovētas, vai remontētas vecākas iekārtas. Šie standarti novērsīs mikroorganismu augšanu un samazinās kaitīgu vielu izskalošanās risku dzeramajā ūdenī, "Delfi" informēja komisijā.

Jaunie standarti attieksies uz materiāliem un produktiem, ko paredzēts izmantot jaunās iekārtās ūdens ieguvei, apstrādei, uzglabāšanai vai sadalei, vai remonta darbiem, piemēram, piegādes caurulēm, vārstiem, sūkņiem, ūdens skaitītājiem, piederumiem un krāniem. Tas padarīs ūdeni drošāku dzeršanai un samazinās administratīvo slogu uzņēmumiem, kas ražo attiecīgos materiālus un produktus, kā arī valstu iestādēm.

Līdz šim visā ES nav bijusi pietiekama saskaņošana, un ražotājiem bija pienākums pieprasīt atšķirīgus apstiprinājumus katrā dalībvalstī, kurā viņi vēlējās pārdot savus produktus. Jaunie noteikumi arī vienkāršos katras valsts iestādes iepriekš veikto apstiprināšanas darbu.

Materiāli un produkti, kas atbilst jaunajiem ES standartiem, saņems ES atbilstības deklarāciju un īpašu ES marķējumu. Tāpēc ražojumu var pārdot visā ES bez jebkādiem ierobežojumiem, kas saistīti ar iespējamām sabiedrības veselības vai vides problēmām.

Pēc tam, kad Komisija ir pieņēmusi trīs deleģētos aktus, Eiropas Parlamentam un Padomei tagad ir divi mēneši, lai formulētu iebildumus. Pretējā gadījumā deleģētais akts stājas spēkā.

Paredzams, ka pēc šiem diviem mēnešiem visus sešus tiesību aktus publicēs Oficiālajā Vēstnesī.

Tāpat turpinās darbs pie Dzeramā ūdens direktīvā prasītās metodikas un vadlīniju izstrādes, tostarp par to, kā mērīt mikroplastmasu un perfluoralkilvielas un polifluoralkilvielas (PFAS) dzeramajā ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!