Foto: Shutterstock

Zviedrijas enerģētikas gigants "Vattenfall" AB un tā Somijas meitasuzņēmums "Vattenfall" Oy ir manipulējuši ar elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgu, liecina Somijas Enerģētikas pārvaldes paziņojums.

Pārkāpumi veikti 2022. gadā. Konstatēts, ka "Vattenfall" vairākkārt iegādājies no tirgus mazākus elektroenerģijas apjomus, nekā konkrētajā brīdī bija nepieciešams, vai piedāvājis tirgū mazāk elektroenerģijas, nekā tas būtu varējis piedāvāt.

"Vattenfall" AB ir Zviedrijas valstij piederošs enerģētikas uzņēmums un viens no lielākajiem elektroenerģijas ražotājiem Eiropā. Savukārt "Vattenfall" Oy ir koncerna meitas uzņēmums, kas pārdod elektroenerģiju visā Somijā.

Saskaņā ar Somijas Enerģētikas aģentūras paziņojumu "Vattenfall" AB un "Vattenfall" Oy ir pārkāpuši Eiropas Savienības REMIT regulā noteikto tirgus manipulāciju aizliegumu. REMIT nodrošina regulējumu vairumtirdzniecības enerģijas tirgiem: definē tirgus ļaunprātīgu izmantošanu, tostarp tirgus manipulācijas, tirgus manipulācijas mēģinājumus vai iekšējās informācijas ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī aizliedz tirgus ļaunprātīgu izmantošanu.

Enerģētikas aģentūra norāda, ka "Vattenfall" trīs reizes ir iesniedzis nepareizus pirkšanas un pārdošanas piedāvājumus.

Izmeklēšana tika veikta, pamatojoties uz "Vattenfall" AB paziņojumiem elektroenerģijas biržas "Nordpool" UMM platformā, kur publicē steidzamus paziņojumus.

"Vattenfall" AB UMM platformā trīs reizes paziņoja, ka ir pārdevis pārāk maz vai pārāk daudz elektroenerģijas.

Somijas Enerģētikas aģentūra pārbaudi sāka veikt 2022. gada oktobrī.

"Enerģētikas aģentūra uzsver, ka nepareiza pieprasījuma iesniegšana tirgum rada nepatiesu vai maldinošu ziņojumu par elektroenerģijas vairumtirdzniecības pieprasījumu, piedāvājumu vai cenu," skaidro Enerģētikas aģentūra.

Saskaņā ar revīzijas pierādījumiem naudas sodu var uzlikt par manipulācijām ar elektroenerģijas tirgu vai mēģinājumu to izdarīt, taču tā iesniegšanai nepieciešams, lai darbība būtu tīša vai nolaidīga.

Tomēr aģentūra nolēmusi sodu uzņēmumiem nepiemērot, jo nav atklājušies fakti, kas liecinātu, ka uzņēmumi būtu rīkojušies tīši vai nolaidīgi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!