Foto: Delfi/LETA/Publicitātes foto

"Kredītinformācijas biroja" akcionāri ir Latvijas komercbankas – "Citadele banka", "Luminor" banka, "SEB banka", "Swedbank", kā arī "ABLV Bank", kuras akcijas, saskaņā ar licences pagarināšanas lēmumu, tiks pārdotas pārējiem akcionāriem tuvākajā laikā, informē "Kredītinformācijas birojs".

Otrdien, 22. septembrī, Datu valsts inspekcija pieņēmusi lēmumu par licences pagarināšanu AS "Kredītinformācijas birojs" (KIB), kas Latvijā strādā piecus gadus. KIB darbojas saskaņā ar likumu par Kredītinformācijas birojiem, licence kredītbirojam Latvijā ir jāatjauno katrus piecus gadus.

KIB darbības mērķis ir apstrādāt kredītinformāciju par fiziskām un juridiskām personām un sniegt pakalpojumus, kuri ļauj to lietotājiem novērtēt savu klientu kredītspēju un samazināt darījumu kredītrisku. KIB apkopo privātpersonu datus no lielākajām Latvijas komercbankām, alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī pārējām uzņēmējdarbības nozarēm Latvijā, kur veidojas nenomaksāto rēķinu slogs, kā piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzēju (ūdens, siltums, apsaimniekošana), parādu piedziņas, apsardzes uzņēmumus, degvielas mazumtirdzniecības un citu nozaru uzņēmumiem.

Kredītbirojs piedāvā jebkurai privātpersonai iespēju iepazīties ar datu sistēmā uzkrāto informāciju, kuru kredītdevēji izmanto, lai novērtētu personas kredītspēju. KIB sistēmā pieejami dati arī no publiskajiem informācijas avotiem, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta un Uzņēmumu reģistrs. Katra Latvijas privātpersona var savus datus bez maksas pārbaudīt "www.manakreditvesture.lv", lai pārliecinātos par savu datu korektumu un redzētu kādus datus kreditētāji izmanto savu lēmumu pieņemšanā.

Savukārt uzņēmumiem ir pieejami tiem izstrādāti informatīvie pakalpojumi: pilna informācija par uzņēmumu no Uzņēmumu reģistra, kredītvēsturi no Kredītinformācijas biroja sistēmas dalībniekiem, kredītspējas aprēķini, finanšu rādītāji, saistības ar citiem uzņēmumiem, monitorings, starptautisks biznesa ziņojums, u.c. pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!