Foto: Unsplash
ASV vērtspapīru tirdzniecības uzraugi šonedēļ vērsās tiesā pret diviem no kriptovalūtu pasaules līderiem - "Binance" un "Coinbase". Eksperti min, ka drīzumā valdības pārstāvi vērsīs skatu pret mazākajiem jomas spēlētājiem.

Jau kopš pērnā gada, kad straujais kriptovalūtu vērtības kritums daudzus investorus atstāja zaudētājos, ASV uzraugu iestādes sāka pievērst pastiprinātu uzmanību digitālo valūtu uzņēmumiem, biržām un citiem tirgus spēlētājiem.

Šonedēļ vērtspapīru tirdzniecības komisija (Securities and Exchange Commission - ang.v.) publiskoja savas apsūdzības pret "Binance" un "Coinbase". Apsūdzību saraksts ir garš un uzņēmumiem tiek pārmesta ļaunprātīga likumdošanas apiešana un tirgus regulējumu neievērošana.

"Binance" tiek apsūdzēts par "plaša maldināšanas tīkla veidošanu". Komisijas pamatargumentā pret kriptovalūtu biznesiem, kā raksta medijs "Coindesk", var redzēt digitālo monētu modeļa sadursmi ar vērtspapīru tirgus likumiem. Komisija uzskata, ka praktiski katrai kriptovalūtu platformu biznesa darbībai ir jābūt reģistrētai aģentūrā, un tai ir jāatbilst ASV vērtspapīru tirgus noteikumiem. Komisija uzskata, ka abas platformas ir ilgstoši uzturējušas nereģistrētas biržas un vērtspapīriem pielīdzināmus aktīvus. Komisija arī norādījusi, kā problēmu faktu, ka kriptovalūtu platformas ir "vienas pieturas" servisi, proti, gan biržas, kas brokeri, gan aizdevēji. Tas rada interešu konfliktu.

"Es domāju, ka šerifs ir ieradies pilsētā un dara zināmu savu klātbūtni," sarunā ar "Coindesk" sacīja Terenss Jans, bijušais Volstrītas jurists, kurš ir "Swan Bitcoin" rīkotājdirektors.

"Binance" pārmetumus noraida, skaidrojot, ka minētajām apsūdzībām nav pamatojuma un platformu izdotās kriptovalūtas nav uzskatāmas par vērtspapīriem.

"SEC nepamatotā un negodīgā pieeja nav atstājusi mums citas izvēles, kā vien aizstāvēt savu biznesu. "Binance" izaugsme visā pasaulē ir bijusi ļoti strauja. Līdz ar kopējo nozares izaugsmi, attīstījās arī mūsu sistēmas, vadības ierīces un tehnoloģijas. Mēs esam sistemātiski strādājuši, lai izveidotu savā klasē labākās programmas, tostarp investējot vismodernākajās tehnoloģijās un kvalificētos nozares ekspertos drošības un atbilstības jomā. Pēdējo divu gadu laikā esam ieguldījuši 80 miljonus ASV dolāru ārējo atbilstības partneru piesaistīšanā," teikts kompānijas paziņojumā presei.

Par to, kuram ir taisnība, būs jālemj ASV tiesām.

Taču, kā norāda eksperti, ja ASV uzraugi būs veiksmīgi, tad sekos tālāka kriptovalūtu telpas sakārtošana un vēršanās pret mazākiem uzņēmumiem.

"Tālākas darbības mani nepārsteigtu," sarunā ar "Forbes" saka Kristīna Smita, "Blockchain" asociācijas izpilddirektore. "Tajā pašā laikā es domāju, ka šī vēršanās pret "Coinbase" ir vēstījums, ko viņš (SEC priekšsēdētājs Gerijs Genslers) vēlējās nosūtīt." Viņa uzskata, ka, ja SEC uzvarēs tiesā un pierādīs, ka lielākā daļa kriptovalūtu ir vērtspapīri un ka biržas tādējādi ir SEC pakļautībā, tad visticamāk notiks vēršanās pret citiem uzņēmumiem.

"Jenner and Block" partneris Keivans Sadehi, piekrīt, norādot, ka citas ASV kriptovalūtu biržas joprojām ir apdraudētas, pat, ja SEC pagaidām ir apmierināta ar vēršanās tiesā tikai pret šiem diviem uzņēmumiem. "Veids, kādā viņi pamatojas uz šīm prasībām, skaidri parāda, ka tādas pašas apsūdzības var tikt izvirzītas gandrīz jebkurai struktūrai ar līdzīgu uzņēmējdarbības modeli," saka Sadehi.

Daži ir norādījuši, ka šāda agresīva vēršanās pret kriptovalūtu nozari var iegriezt ASV, jo uzņēmumi izvēlēsies pārcelt savu darbību uz Eiropu Savienību, kur nesen kā stājies spēkā tirgus regulējums MiCA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!