Foto: LETA

Latvijas apdrošināšanas sabiedrības pērn strādāja ar 1,8 miljonu latu zaudējumiem, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotā informācija par apdrošināšanas sabiedrību darbības rezultātiem 2011. gadā.

Dzīvības apdrošināšanas sabiedrību zaudējumi bija 2,6 miljoni latu, un šajā sektorā ar zaudējumiem strādāja visas sabiedrības, savukārt nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības pagājušā gadā strādājušas ar 741 tūkstošu latu peļņu. Četras nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības strādāja ar zaudējumiem.

Apdrošināšanas sabiedrību parakstīto bruto prēmiju apmērs 2011.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 19,3% un bija 227 miljoni latu, arī izmaksāto bruto atlīdzību apmērs pieauga par 12,5% un bija 124,9 miljoni latu.

Dzīvības apdrošināšanas sabiedrības 2011.gadā parakstīja bruto prēmijas 24,9 miljonu latu apmērā jeb par 24,3% mazāk nekā iepriekšējā gadā, tāpat par 27,9% samazinājās arī izmaksāto bruto atlīdzību apmērs, sasniedzot 10,4 miljonus latu.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības 2011. gadā parakstīja bruto prēmijas 202,1 miljona latu apmērā jeb par 28,4% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pieaugumu bruto parakstītajās prēmijās galvenokārt nodrošināja apdrošināšanas sabiedrību sniegto pakalpojumu attīstība ārvalstīs. Tajā pašā laikā izmaksāto bruto atlīdzību apmērs pieauga par 18,6% un sasniedza 114,5 miljonus latu.

Attīstot apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanu ārpus Latvijas, sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā bruto parakstīto prēmiju apmērs pieauga gandrīz 2,5 reizes. Arī sauszemes transporta apdrošināšanā bruto prēmiju apmērs pieauga (8,7%), kaut arī to īpatsvars parakstītajās prēmijas gada laikā nedaudz samazinājās no 23,8% līdz 20,2%. Tajā pašā laikā turpināja samazināties gan sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas bruto parakstīto prēmiju apmērs (par 2,7 miljoniem latu), gan īpatsvars parakstītajās prēmijās, un gada beigās tas bija 13%. Savukārt īpašuma apdrošināšanas īpatsvars parakstītajās prēmijās bija 16,3% un veselības apdrošināšanas īpatsvars – 8%.

2011.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs (par 28%) kā arī izmaksāto bruto atlīdzību apmērs (par 67%), sasniedzot attiecīgi 51,1 miljonu latu un 30,4 miljonus latu. Dzīvības apdrošināšanas sabiedrību filiāles parakstīja bruto prēmijas 26,4 miljonu latu apmērā un izmaksāja bruto atlīdzības 18,1 miljona latu apmērā. Tajā pašā laikā nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību filiāles parakstīja bruto prēmijas 24,7 miljona latu apmērā un izmaksāja bruto atlīdzības 12,2 miljonu latu apmērā.

Kopējā apdrošināšanas tirgū ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstītās bruto prēmijas sasniedza 18,4%, bet izmaksātās bruto atlīdzības – 19,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!