Foto: F64

Apmēram pusei mazo un vidējo uzņēmumu arī pandēmijas laikā saglabājas laba kredītspēja, savukārt visbiežākais atteikuma iemesls uzņēmumiem aizdevuma saņemšanai ir vāja likviditāte, kas noved pie nodokļu parādiem un maksājumu kavējumiem, liecina bankas "Citadele" statistika par vidējo un mazo uzņēmumu kredītspēju.

"Citadele" aizdevumos mazajiem uzņēmumiem šī gada pirmajos četros mēnešos izsniegusi par 40% vairāk nekā pērn.

Pandēmija nav atstājusi būtisku ietekmi uz uzņēmumu spēju aizņemties – apmēram pusei mazo un vidējo uzņēmumu ir labs kredītreitings, savukārt pārējiem finansējuma piesaiste bankās būtu ierobežota vai ar zemāko reitingu, pat neiespējama, liecina "Citadeles" statistika, uzņēmumu kavēto maksājumu apjoms pandēmijas laikā nav palielinājies, tas ir pat nedaudz samazinājies. Arī finansējuma atteikumu īpatsvars nav palielinājies, tomēr uzņēmuma likviditāte arvien saglabājas kā galvenais šķērslis aizdevuma saņemšanā.

"Mums bieži jautā - vai pandēmija ir samazinājusi uzņēmumu spēju aizņemties, vai banka kreditē piesardzīgāk? Nē, mūsu uzdevums būt uzticamam finanšu partnerim, un mēs esam ieinteresēti atbalstīt tos uzņēmumus, kuri vēlas attīstīties. Jāuzsver, ka bankas vienmēr gan pirms pandēmijas, gan šobrīd vērtē uzņēmuma iespējas aizdevumu atmaksāt. Svarīgs ir biznesa modelis, īpašnieku struktūra, vadības komanda un uzņēmuma riska profils, lai apgrozījums nav nokrities līdz nullei, kā arī uzņēmuma spēja pielāgoties situācijai. Tas, ka pandēmija radīja īslaicīgus izaicinājumus, nenozīmē, ka aizdevums nebūs pieejams. Ja uzņēmums nespēj segt jau esošās finansiālās saistības, piemēram, ir kredītu un nodokļu parādi, jauns aizdevums radīs tikai papildu slogu, ko mēs kā atbildīgs finansējuma sniedzējs mūsu klientiem neiesakām. Savlaicīga plānošana, reaģēšana, sakārtota finanšu plūsma un kritiski izvērtētas attīstības iespējas palīdz gan pašiem uzņēmumiem justies komfortabli, gan palielina iespējas saņemt finansējumu. Kredītspēju var uzlabot. Diemžēl nav daudz uzņēmumu, kas konsultējas pirms kredīta pieteikšanas," saka bankas "Citadele" mazo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!