Foto: Pixabay

Šī gada astoņos mēnešos juridisko personu maksātnespējas procesu skaits bija 147, kas ir par 34,1% mazāk, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2020.gadā, kad šādu maksātnespējas procesu skaits sasniedza 223, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Vienlaikus fizisko personu ierosināto maksātnespējas procesu skaits šī gada astoņos mēnešos bija 656, kas ir par 10,8% vairāk nekā gadu iepriekš.

Nozares, kurās 2021.gada pirmajos astoņos mēnešos ierosināts visvairāk maksātnespēju ir mazumtirdzniecība, ēdināšanas pakalpojumi, vairumtirdzniecība, ēku būvniecība un specializētie būvdarbi.

Analizējot to uzņēmumu datus, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, "Lursoft" secina, ka 18 no tiem jau ir likvidēti, bet vēl astoņiem uzsākts likvidācijas process, savukārt 43% ir reģistrēti nodrošinājumi. Kā atzīmēja kompānijā, atsevišķiem uzņēmumiem sākotnēji uzsākts likvidācijas process un tikai tad ierosināta maksātnespēja.

Vienlaikus "Lursoft" apkopotā informācija liecina, ka teju 50% no visiem uzņēmumiem, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, nav iesnieguši pārskatu par 2020.gadu, un vēl 43% uzņēmumu pērn apgrozījums ir krities, atsevišķos gadījumos uzņēmumi aizvadītajā gadā strādājuši ar apgrozījuma kāpumu. Kopumā ar zaudējumiem pagājušajā gadā strādājuši 92% no visiem uzņēmumiem, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, un kuri iesnieguši pārskatus par 2020.gadu.

"Lursoft" izpētījis, ka uzņēmumu, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, vidējais vecums ir septiņi gadi, taču starp maksātnespējīgajiem nonākuši arī uzņēmumi, kas reģistrēti vien pirms nepilna gada. Kopumā maksātnespējīgo uzņēmumu vidū atrodamas trīs aizvadītajā gadā reģistrētas firmas, kurām reģistrēti nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro.

Tāpat 23 uzņēmumi pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas saņēmuši valsts atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!