Foto: DELFI

Valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") atlikušās divas komercdaļas, kas saistītas ar nekustamo īpašumu pārvaldību, varētu pārdot nākamā gada sākumā, teica bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko.

Viņš norādīja, ka sarunas ar investoriem par komercdaļu iegādi turpinās, taču neatklāja, cik liela ir investoru interese.

"Kopumā ir sešas komercdaļas, kas tika atdalītas no bankas, lai nodotu tās privātajam sektoram. Par četrām jau ir noslēgti līgumi, un tās nodotas jaunajiem pārvaldītājiem, bet par atlikušo daļu vēl notiek sarunas ar investoriem - tajā ietilpst nekustamo īpašumu aģentūra, kas nodarbojas ar kavēto kredītu pārvaldību un piedziņu un ar nekustamajiem īpašumiem saistīto aizdevumu paketi," sacīja Paņko.

Viņš informēja, ka sarunas ar investoriem risina valdības piesaistītais konsultants "SEB Enskilda". "Es nevaru komentēt sarunu dziļumu, kvantitatīvi vai kvalitatīvo lielumu, taču sarunas notiek un prognozējam, ka šīs komercdarbības paketes nodosim nākamā gada sākumā privātajai pārvaldīšanai," pastāstīja bankas vadītājs, atgādinot, ka "Hipotēku bankai" līdz 2013.gada beigām jāpārtrauc komerciālā darbība, pilnībā koncentrējoties uz attīstības funkciju veikšanu.

Jau vēstīts, ka "Hipotēku bankas" komercaktīvi tiek pārdoti atbilstoši 2009.gada 24.novembrī apstiprinātajai koncepcijai par bankas pārveidi par attīstības banku un 2011.gada 12.aprīlī valdības izskatītajam "Hipotēku bankas" pārveides plānam, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistītās bankas komercdaļas nodalīšanu.

Trīs "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija, iegādājās "Swedbank", bet SEB grupā Latvijā ietilpstošā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "SEB Wealth Management" iegādājās pensiju otrā līmeņa plāna pārvaldīšanas paketi.

Pēc aktīvu apmēra "Hipotēku  banka" septembra beigās bija devītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!