Foto: DELFI
Ņemot vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumu apturēt AS "Latvijas Krājbanka" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu, biržas "Nasdaq OMX Riga" valde otrdien nolēma apturēt AS "Latvijas Krājbanka" biedra statusu.

Visi Biedra aktīvie uzdevumi ir atcelti, liecina biržas paziņojums.

Pēc FKTK lēmuma apturēt bankas darbību vairs nestrādā Krājbankas bankomāti, internetbanka, nedarbojas arī norēķinu kartes.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis uzskata, ka Krājbankas problēmas neradīs domino efektu Latvijas banku sistēmai. Krājbankas kopējā tirgus daļa nav nozīmīga, lielākajā daļā tirgus segmentu tā ir mazāka par 5%, un tās problēmas nebūs jūtamas lielākai daļai tirgus dalībnieku. 

Savukārt pensionāri, kuriem ir pensiju konti Krājbankā un kuriem pensija ir vienīgais iztikas līdzeklis, pēc bankas darbības apturēšanas nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību pašvaldību sociālajiem dienestiem, pieļauj Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

FKTK padome pirmdien nolēma apturēt AS Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz bankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar šo lēmumu ir apturēta arī bankas valdes un padomes darbība un iecelti komisijas pilnvarnieki jeb pilnvarnieku grupa, kas pārvalda banku un iegūst kredītiestādes valdes un padomes tiesības.

Ceturtdien FKTK noteica ierobežojumus "Krājbankas" darbībai. Ierobežojumi noteikti, ievērojot notikumus "Krājbankas" mātes sabiedrībā Lietuvas "Snoras bankā" un to iespējamo tālāko ietekmi uz "Krājbankas" finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu "Krājbankā".

Pagājušajā trešdienā Lietuvas Bankas valde nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību. Neilgi pēc tam Lietuvas valdība ārkārtas sēdē nolēma nacionalizēt "Snoras". Saskaņā ar Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja Vita Vasiļauska teikto bankā "Snoras" trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Lietuvas "Snoras" bankai pieder vairāk nekā 60% "Krājbankas" akciju. Savukārt "Snoras" kontrolpakete pirms bankas nacionalizēšanas piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. "Krājbanka" pēc aktīvu apmēra ierindojas Latvijā desmit lielāko banku sarakstā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!