Foto: Shutterstock
Jūnijā noslēgsies ASV ekspertu audits 13 nerezidentu segmentā strādājošajās Latvijas bankās, pēc tam tiks izstrādāts plāns, lai bankās ieviestu rekomendācijas naudas atmazgāšanas novēršanas sistēmu pilnveidošanai.

"Nav divu vienādu banku, bet virzieni būs līdzīgi. Sagatavosim plānus ne tikai IT, bet arī visās citās jomās, saskaņosim un sekosim, kā bankas tos ievieš," intervijā sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš skaidroja, ka slikto transakciju izķeršanā nozīmīga loma ir IT sistēmām, kuras ir kā tīkls ar parametrizējamām acīm. ASV ekspertu audits ļaus FKTK novērtēt, kāda, cik vienota ir banku pieeja parametrizācijai, kur ir trūkumi.

Putniņš pauda cerību, ka no rudens bankās tiks ieviestas tādas IT sistēmas, kādām tām jābūt. Sistēmu parametrizācija būs pasaules līmenī un tiks sajūgta ar to, kāda tā ir amerikāņu korespondētājiem. Ideālā gadījumā visiem aizdomīgajiem gadījumiem jātiek uzķertiem Latvijā. "Lai nav tā, ka Latvijā kaut kas izslīd cauri un to uzķer Amerikā," sacīja banku uzraugs. Viņš atzina, ka aizdomīgu naudu nedrīkst ielaist arī Latvijas sistēmā. Bet, ja šī nauda ir ienākusi kādā Latvijas komercbankā, tad bankai tā attiecīgi jāapstrādā, proti, līdzekļi vai nu tiek iesaldēti, vai arī notiek atturēšanās no darījuma. Taču nauda neaiziet tālāk, netiek iepludināta citu jurisdikciju sistēmās.

FKTK vadītājs vērsa uzmanību, ka pašlaik šīs banku IT sistēmas ir dažādas kvalitātes un ar atšķirīgu automatizācijas pakāpi. Taču tam visam būs jābūt vairāk vai mazāk vienā līmenī, jo nevar viens banku spārns strādāt atbilstoši, bet cits nē. Ar pašu IT sistēmu vien gan nepietiek, būtiska ir arī tās parametrizācija, proti, sistēma jāpielāgo mērķiem, tāpēc amerikāņu speciālistu viedoklis būs ļoti noderīgs. ASV eksperti palīdzēs noteikt kritērijus parametrizācijai, piemēram, jurisdikciju definīcijas, uzvārdus un citus kritērijus.

FKTK amatpersonas kopā ar Latvijas delegāciju nesen viesojās Amerikā. Putniņš atzina, ka ASV ļoti labi tika novērtēts, ka Latvijas nerezidentu segmentā strādājošajās bankās tiek veikts ASV ekspertu audits. "Amerikā esam ar to nopelnījuši ļoti daudz papildu punktu. ASV ekspertu uzaicināšana bija vienīgais pareizais solis, jo izejas punkts ir valūta. Ja nerezidentiem mūsu bankās klīrings ir dolāros, tad jāievēro tās valsts spēles noteikumi, ar kuras valūtu tiek veiktas transakcijas un kur notiek norēķins," sacīja Putniņš. Viņš atzina, ka ASV ekspertu palīdzība noderēs arī no izpratnes viedokļa, jo AML (anti-money laundering jeb naudas atmazgāšanas novēršanas) jomā ir daudz jēdzienu un definīciju. AML programmās tiek izmantoti formulējumi ar garu paskaidrojošo jēgu. To unificējot, beidzot tiks panākts, ka, runājot par kādu lietu, visi saprot vienu un to pašu.

ASV ekspertu audits Latvijas bankās pilnībā tiks pabeigts ap Jāņiem. Pašlaik jau lielā daļā banku uz vietas auditi ir pabeigti, jau tiek rakstīti ziņojumi. Ekspertu ziņojumi būs konfidenciāli, ar tiem varēs iepazīties tikai uzraugs un pati banka. Balstoties uz šiem dokumentiem, tiks izstrādāti plāni, kā ieviest rekomendācijas. Gadījumā, ja FKTK sastapsies ar bankas nesapratni vai nevēlēšanos saprast, ka jāuzlabo darbība AML jomā, ja FKTK tiks ignorēta vai bankai pietrūks kompetences plānu īstenošanai, tad FKTK būs spiesta reaģēt asāk. Taču mērķis nav sodi, bet gan panākt, lai sistēma strādā, uzsvēra Putniņš.

Banku uzraugs atzina, ka diemžēl banku attieksme pret auditu ir dažāda. "Varbūt būtu bijuši daudz priecīgāki, ja entuziasms visā sektorā būtu vienāds, bet sapratnes radīšanai vajadzīgs laiks," secināja Putniņš. Viņš atzina, ka komisijas funkcija ir izglītot gan akcionārus, gan banku vadītājus, jo, iespējams, ne visi adekvāti novērtē situāciju.

Tāpēc vizītē uz Ameriku līdzi bija aicināti arī banku pārstāvji, kuri Ņujorkā piedalījās Latvijas Komercbanku asociācijas rīkotā seminārā lielākajām amerikāņu bankām, kas nākotnē varētu būt ieinteresētas korespondējošo attiecību uzturēšanā ar Latviju. Semināra mērķis bija ASV bankām parādīt, kas Latvijā tiek darīts situācijas uzlabošanai AML jomā. Putniņš vērtēja, ka šis seminārs bija vērtīgs arī banku pārstāvjiem no Latvijas, jo tiem uz vietas bija redzama attieksme un tendences. "Sēžot tikai Rīgā un komunicējot ar klientiem, kas varbūt ir robežai tikai vienā pusē, rodas maldīgi priekšstati vai drusku izkropļota pasaules bilde. Pieļauju, ka, paveroties plašāk, acis atveras," sacīja Putniņš.

Viņš vērtēja, ka kopumā vizīte ASV bijusi auglīga. Gan aizvadītā vizītē, gan rudenī nākamā vizīte lielā mērā saistīta ar AML problemātikas jautājumiem. Latvijas puse vēlas amerikāņiem demonstrēt, ka Latvijā ir sistemātiska pieeja, lai uzlabotu situāciju AML jomā. "Ceru, ka izdevās ielikt pirmo pamatakmeni. Taču tas ir tikai sākums. Tas, ka mums tagad it kā labi ir gājis, neko nenozīmē, jo ļoti daudzas acis uz mums skatīsies gan šogad, gan nākamgad, gan vēl uz priekšu, kā mēs visu solīto īstenosim dzīvē," sacīja Putniņš.

FKTK priekšsēdētājs atzina, ka mērķis ir panākt, lai atkal kāda amerikāņu banka būtu gatava tieši sadarboties ar Latviju. "Valstij ir vajadzīgi vairāki tiešie dolāru klīrētāji. Tas nozīmē, ka mums, pirmkārt, jārada komforts pašreizējiem un pārskatāmā laika periodā jāpanāk vēl kāds cits vai labākajā gadījumā vēl kādi citi," sacīja Putniņš. Pašreizējais darbs gan ir vērsts uz nākotni, jo korespondējošo attiecību jomā nekas nenotiek ātri, gada vai divu gadu laikā. Aiziet prom no kādas valsts var ātri - 30 līdz 60 dienās, bet atgriezties atpakaļ var, ātrākais, 600 dienās, atzina Latvijas finanšu tirgus uzrauga vadītājs.

Putniņš uzsvēra, ka pats galvenais ir novērst situāciju, ka Latvijas jurisdikcija sistemātiski iekuļas naudas atmazgāšanas skandālos. Pašlaik stāvoklis ir ļoti nopietns. "Ja runājam par korespondentattiecībām, tad pēdējais brīdis ir tagad. Ja Latvijas banku sektors vēlas saņemties un vērst lietas uz labo pusi, tad šis ir gads, kad to var izdarīt. Pretējā gadījumā kļūdu labošanas periods vairs nebūs mērāms vidējā termiņā, un cietējas būs pašas bankas. Bankām tas jāsaprot," rezumēja FKTK priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!